Boek: Judith Katzir - De ontdekking van de liefde

Phedre77
Judith Katzir komt uit Israël en is de auteur van het boek dat me dit jaar het meest heeft verrast en overdonderd. Ze debuteerde in 1991 in Nederland met de vertaling van De schoenen van Fellini. Zo grofweg elke vijf jaar wordt er een boek van haar vertaald naar het Nederlands. Dit keer is het de beurt aan De Ontdekking van de Liefde, een coming-of-age roman, een liefdesverhaal, een tragische geschiedenis en een achtbaan van emoties. Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen mij en dit boek. Het is grijs, oogt saai en de cover is nietszeggend, totdat je het boek uit hebt. De schrijfstijl is niet erg licht en uitnodigend. Maar als Amoz Oz zegt dat het prachtig is, moet er toch iets van waar zijn. Doorzetten dus.

Dagboeken
Het boek opent met Michaela's begrafenis. Zij was ooit de lerares literatuur van Rivi, maar ook haar minnares, ondanks Rivi's leeftijd van slechts dertien jaar. Na de plechtigheid loopt Rivi, nu getrouwd en moeder van twee dochters, naar de oude woning van Michaela's gezin en zoekt daar naar de vier dagboeken die ze er lang geleden onder wortels en aarde achterliet. Een nabij bivakkerende, oude zwerver blijkt ze te hebben opgegraven en gelezen. Hij vraagt of zij Anne is. De dagboeken zijn in briefvorm geschreven en gericht aan Anne, Anne Frank, die op het moment van schrijven al jaren dood is. Rivi's tienergeest zag in Anne een geestverwante en besloot haar diepste geheimen toe te vertrouwen aan een denkbeeldige Anne, en schrijft uit naam van Kitty.

Aankomende ramp
De dagboeken volgen de schooljaren van Rivi. Haar ongelukkige, sobere jeugd, haar kennismaking met Michaela en de onvermijdelijke liefde die ze voelt voor iemand die naar haar luistert. De lezer volgt Rivi's brieven als een aankomende ramp. Je voelt dat het mis gaat, maar ook gun je dat kleine meisje zó de aandacht en liefde van wie dan ook. Hun niet-alledaagse en zwaar verboden relatie is puur en mooi en het is moeilijk het kwaad ervan te zien. Katzir weet in dit boek moeiteloos de gedachten van een tienermeisje neer te zetten en naadloos over te gaan in een ouder wordende Rivi, die nieuwe inzichten en een ander gevoel van eigenwaarde ontwikkelt.

Elk jaar
Zodra je in de cadans zit van de enorm geladen zinnen van Katzir, is het volle proza geen struikelblok meer. Elke zin bevat meerdere details en het boek is van kaft tot kaft gevuld met indrukken, geuren, kleuren en gevoelens. Toch vlieg je door dit boek. Omdat je wilt weten met welke openingszin de volgende brief van Rivi aan Anne zal beginnen. Het is echter ook noodzakelijk dit boek elk jaar te herlezen, tot je elke laag hebt ontdekt. De vele filosofische gedachten, die vooral Rivi en Michaela onderling delen en Rivi ook in haar dagboek schrijft, zijn de moeite van het overdenken waard. Dan zijn er ook nog talloze verzen, quotes en feiten die je wilt onthouden en herhalen. De ontdekking van de liefde is geen toegankelijk boek, maar wel weergaloos mooi.

Uitgever: Sirene ISBN: 978 90 5831 436 1 Pagina's: 350
Waardering:

Kijk voor meer boeken in het FOK! boekenforum.