TV: Tussen de oren

Chantal (rocha01)
Afgelopen week bespraken we al Dit was het nieuws van de TROS. In de reacties werd door menigeen de vergelijking gemaakt met Tussen de oren en dus kon het niet uitblijven... vandaag dit programma onder de FOK!-loep.


Actualiteit
Tussen de oren heeft als basis 'communicatie'. Aan de hand van diverse vragen, al dan niet vergezeld van komische filmpjes, worden stellingen op de teams afgevuurd. Deze moeten dan kiezen welk antwoord volgens hen juist is en ze moeten daar dan ook een verklaring voor geven. Vaste teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Katja Schuurman worden elke week bijgestaan door een 'partner'. In de aflevering die afgelopen week te zien was, waren Eva van der Gucht en Renate Verbaan te zien (volgende week is onder andere Dennis Weening van de partij).

De filmpjes worden door presentatoren Rob Urgert en Joep van Deudekom vaak zelf gemaakt. Hierin is duidelijk te zien dat vooral Van Deudekom ervaring heeft met dit soort zaken, mede ook door zijn samenwerking met Van Muijswinkel en Van Vleuten. Die zweem hangt toch een beetje om hem heen. Urgert komt bij tijd en wijle wat serieuzer om de hoek; een mooi evenwicht.

De ronde waarbij de teamleden tegelijk op moeten staan bij het juiste antwoord is lekker dynamisch. Ook de opening 'Waar/Niet Waar' brengt leuke weetjes. Dingen die je altijd al hebt willen weten (of juist niet) worden in een hoog tempo op de captains en hun partners afgevuurd, waarna zij kort mogen aangeven of het waar of niet waar is. Lekker vlotte introductie van de kandidaten, een leuke kennismaking. (Het is toch leuk om te weten dat Eva nog nooit een lijnpoging heeft ondernomen, verfrissend antwoord voor al die Sonja Bakker-lijners...)


De teamcaptains en het presentatieduo van Tussen de oren

Vergelijking
Bij de reactie op DWHN vorige week werd de vergelijking gemaakt met dit programma. Toch zijn ze niet helemaal gelijk qua insteek. Waar DWHN toch vooral nieuwsfeiten de revue laat passeren, neem Tussen de oren meer algemene vragen als basis om het programma op te bouwen. Een vraag als 'Wat is de slechtste versierzin?' is niet heel nieuwsfeit gerelateerd. Het is niet te zeggen dat er helemaal geen actualiteit in het programma voorkomt. Zo werd er ingegaan op de belabberde resultaten van Feijenoord van afgelopen seizoen, duidelijk wél een link met huidig nieuws. De humor van beide programma's is gewoon anders. De één is meer satirisch (DWHN), de ander(Tussen de oren) meer 'open' humor, zonder al te veel sarcasme. Er is duidelijk ruimte voor twee soorten programma's met een soortgelijke insteek. Vaste elementen die in beide terugkeren zijn de vaste teamcaptains en wisselende kandidaten en daarnaast een aantal vaste onderdelen wat quizrondes betreft.

Wat betreft de presentatie is Tussen de oren wel verfrissend. Rob Urgert en Joep van Deudekom werken op een goede manier samen, de afwisseling tussen hen beiden is goed en prettig. De 'lol' hangt wat meer aan van Deudekom, waar Urgert wat meer de serieuze noot lijkt te weerspiegelen. Dit werkt prima, een soort van 'good cop, bad cop'. Ook de teamcaptains weten hun stempel op de show te drukken. Van Koningsbrugge is toch wel een 'oude' rot in het comedy-circuit. Katja Schuurman weet zich goed staande te houden. Van dommige Jessica Harmsen in GTST, via een serie als S1ngle en de nodige films om uit te komen in een komische 'spel'-show. Ze heeft duidelijk laten zien veelzijdig te zijn. Het femme-fatale is er een beetje af, en dat is prima (zeker voor de vrouwelijke kijkers). Nee, Katja is goed volwassen geworden...

Het oordeel over Tussen de oren komt na het zien van deze uitzending uit op drieënhalve ster, net als DWHN. De shows hebben een aantal overeenkomsten en verschillen op enkele cruciale punten. De sterke kanten doen bij de één niet onder voor de ander, maar liggen op andere vlakken. Als kijker zul je ongetwijfeld een voorkeur hebben voor één van beide, maar als objectieve kijker kunnen ze op eenzelfde hoogte geplaatst worden. Gelukkig is er voor ieder wat wils; bepaal zelf of het Tussen de oren of DWHN wordt.

Voor de liefhebbers, de aflevering met Renate Verbaan en Eva van der Gucht kun je hier bekijken.

Zender: Net 5Gezien op: Woensdag 6 mei Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.