CD: Blake Jarrell presents Concentrate 2009

Claudia Angenent
In augustus 2005 liet de vernietigende orkaan Katrina een spoor van vernieling achter in New Orleans. We hebben allemaal deze beelden kunnen zien op televisie. DJ Blake Jarrell woonde op dat moment in New Orleans en verloor alles. Noodgedwongen kwam hij terecht in Chicago. Geluk bij een ongeluk, want Blake raakte er geïnfecteerd met het dancevirus. Na een demo te hebben overhandigd aan Armin, werd hij enkele dagen later gebeld met de vraag of hij als special guest-dj met Armin mee wilde touren. Blake deed in die twee jaar meer dan 90 steden aan, van Ibiza tot Amsterdam en van Buenos Aires tot Chicago. Naast het touren heeft Blake ook nog zijn eigen radioshow: 'Concentrate'. Deze radioshow wordt door steeds meer luisteraars goed beluisterd en is dan ook een populair programma. Door het drukke tourschema begint Blake steeds vaker de studio te missen, maar vooral het hele leerproces en het experimenteren met nieuwe ideeën en technieken.


Afgelopen januari kreeg hij eindelijk wat tijd om de studio in te duiken. Een maand lang sloot hij zich op om een nieuw album te produceren, maar niet zomaar een artiesten- of mixalbum. Dit album moest een verhaal gaan vertellen, het moest kloppen en naadloos bij elkaar passen. “Ik herinnerde me een album met remixen, waar iedere remix zo was vormgegeven dat ze niet alleen klopten als traditionele DJ mix, maar ook als een intrigerend, in elkaar verweven verhaal.” Het resultaat van deze inspirerende maand in de studio is terug te vinden op deze cd. Aan ons dus om te kijken of Concentrate een verhaal vertelt of dat het gewoon een omhooggevallen mixalbum is.

Een verhaal op twee schijfjes
Concentrate is een dubbelalbum geworden met gemiddeld 12 tracks per cd. De filosofie van Jarrell achter dit album was dat hij graag zijn eigen harmonieuze verhaal wilde vertellen. Het eerste schijfje begint heel rustig, zelfs lounge-achtige te noemen. Blake heeft in de eerste tracklist maar twee eigen tracks geplaatst. ‘Concentrate 2009 Intro’ , een zoals al eerder gezegd lounge-achtige track en ‘Eilat’ een wat ruwere dancetrack. Alle overige nummers in de lijst zijn tracks die Blake zelf erg lekker vond klinken, maar dan wel in met een Jarrell sausje. Zo is ‘Distant Bar’ een lekkere slome track met heerlijke vocals waarin je weg kan dromen naar ‘Bittersweet Nightshade’, een track die officieel van Mike Foyle af komt. Het tempo in het “verhaal” gaat pas bij track vier wat omhoog. ‘Let Go’ van Gabriel & Dredsen in de Blake Jarrell Remix is een lekker uptempo nummer. Na een sloom en rustig begin van deze mix worden de rest van de nummers gedomineerd door een diepe progressive sound met heerlijke vocals. Zo is Jaren, die kennelijk de huisstem van Armada geworden is, terug te vinden in de track ‘You Never Said’.

Naast de originele mix op het eerste schijfje zit er een bonus disc bij deze cd. In deze remix vinden we iets meer nummers van Blake zelf terug. Zo begint de mix met ‘Animal’ en komen we een stukje verder op de geweldige nummers ‘Take Care’, ‘ Punta Del Este’, ‘ Tabanka’ en ‘ Hosoi’ tegen. Die laatste vinden we in twee verschillende versies terug. Namelijk zijn eigen track en een Simon & Shaker Remix.

Vertelt Blake met dit album een eigen verhaal? Ja, dat zeker. Elke nummer wat hij heeft gebruikt voor dit dubbelalbum heeft hij zich eigen gemaakt. Naast een lading eigen tracks gebruikte Jarrell ook een lading eigen favorieten tracks die hij in een Blake jasje stopten. In beide mixen wordt er heerlijk afgewisseld tussen vocale en niet-vocale tracks. Voor elke DJ is het makkelijker een lading tracks bij elkaar te zetten en er een mix van in elkaar te draaien. Jarrell heeft zijn hele ziel en zaligheid erin gestopt en dat is gewoon terug te horen. Daarom krijgt dit album vier sterren. Net geen vijf dus en dit komt omdat het album ondanks de variatie in vocals en non-vocals misschien af en toe wat saai aan doet voelen. Je zet hem niet zo snel een tweede keer op.


Tracklist:
CD1 - Concentrate 2009
01. Blake Jarrell - Concentrate 2009 Intro
02. Astrid Suryanto - Distant Bar (Blake Jarrell Remix)
03. Mike Foyle - Bittersweet Nightshade (Blake Jarrell Remix)
04. Gabriel & Dresden feat. Molly Bancro - Let Go (Blake Jarrell Remix)
05. Nosmo vs Kris B - One For The Road 2008 Deep Mix (Blake Jarrell Remix)
06. Dobenbeck feat. Joanna - Please Don't Go (Blake Jarrell Remix)
07. Blake Jarrell - Eilat (Original Mix)
08. Michael Cassette - David (Blake Jarrell Remix)
09. Jerome Isma-Ae - Smile When You Kill Me (Blake Jarrell Remix)
10. Arnej feat. Josie - Strangers We've Become (Blake Jarrell Remix)
11. Kyau & Albert - Walk Down (Blake Jarrell Remix)
12. Cerf, Mitiska & Jaren - You Never Said (Blake Jarrell Remix)
13. Khaz & Boris M.D. - Eliana (Blake Jarrell Remix)

CD2 - Bonus Disc
01. Blake Jarrell - Animal (Original Mix)
02. Marscruiser feat. Kendra Foster - Not Alone Tonight (Blake Jarrell Club Mix)
03. Blake Jarrell - Take Care (Original Mix)
04. Christopher Manik - 2 Piano's (Blake Jarrell Mix)
05. Royal Sapien - Everyone (Blake Jarrell Mix)
06. Blake Jarrell - Punta Del Este (Arnej's Minimal Drum Dub)
07. Jose Amnesia feat. Jennifer Rene - Wouldn't Change A Thing (Blake Jarrell 190 Db Remix)
08. Blake Jarrell - Tabanka (Original Mix)
09. Hammer & Herbick feat. Boytronic - You (Blake Jarrell Instrumental Mix)
10. Moussa Clarke & Terrafunka - She Wants Him (Blake Jarrell's Panty Dropper Remix)
11. Blake Jarrell Presents Thraser - Hosoi (Original Mix)
12. Blake Jarrell Presents Thraser - Hosoi (Simon & Shaker Remix)

Label:Armada Music Releasedatum: April 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.