DVD: The 11th Hour

Tim
We gaan er allemaal aan, en snel ook! Dat is wat Leonardo DiCaprio ons vertelt in de door hemzelf geproduceerde documentaire The 11th Hour. DiCaprio is begaan met de natuur, het milieu en alles wat onze planeet aan gaat. Daarom vond hij het tijd om een documentaire te maken over het feit dat wij degenen zijn die onze eigen leefwereld kapot maken. The 11th Hour is volgens DiCaprio, en tal van wetenschappers die aan het woord komen, de tijd waarin wij ons samen met onze planeet nu bevinden. Het is bijna te laat, we bevinden ons nu al in het elfde uur...


In de documentaire wordt er een aantal zaken duidelijk gemaakt: we moeten stoppen met het opmaken van onze fossiele brandstoffen, we moeten op een zuinigere manier gaan leven en we moeten de natuur om ons heen niet nog meer de dupe laten worden van onze misstappen. Sinds de Industriële Revolutie, die natuurlijk voor tal van positieve ontwikkelingen gezorgd heeft, zijn wij als mensen bezig om stukje voor stukje onze aarde te vernietigen. En natuurlijk klinkt dit allemaal erg dramatisch en verschrikkelijk, maar het is bittere ernst dat de boventoon voert in The 11th Hour. De sterk gegroeide en nog steeds groeiende populatie in de wereld is één van de belangrijkste oorzaken van de teloorgang van de aarde, volgens de wetenschappers. Omdat wij met zovelen zijn op deze blauwe planeet, is het haast onvermijdelijk dat er meer uitstoot is van schadelijke gassen dan 50 jaar geleden.

Broeikas is niet slecht
Wat erg opvalt in de documentaire is de manier waarop er als het ware wordt 'les gegeven'. Er wordt benadrukt dat het broeikaseffect dat er op aarde heerst niet per definitie slecht is. Zonder dit broeikaseffect zouden wij hier namelijk niet kunnen leven. Verder wordt er een aantal beelden getoond dat voor veel mensen wel als schokkend ervaren kan worden. Zo wordt duidelijk gemaakt dat er diersoorten uitsterven door onze omgang met de aarde en haar bronnen. Ook de tropische regenwouden moeten er aan geloven, deze worden door de arme bevolking gekapt om nog enige vorm van inkomen te behouden. Maar door deze ontbossing verliezen we wel een groot deel van de 'longen' van de aarde.


Same old, same old?
Ja en nee. Ja omdat we dankzij de 'eigenlijke voormalig president' van de Verenigde Staten, Al Gore toch al wel wisten dat het niet zo goed met de aarde gesteld was als we eigenlijk dachten. En nee omdat DiCaprio ervoor heeft gekozen om de manier van vertellen heel anders aan te pakken. Waar het in An Inconvenient Truth vooral Gore was die zich voor een publiek liet bejubelen en daardoor een bepaalde arrogantie over zichzelf uitriep, heeft DiCaprio ervoor gekozen om vooral veel wetenschappers aan het woord te laten. Dit komt een stuk minder 'self-fulfilling' over. Natuurlijk wil DiCaprio ook uitstralen dat hij begaan is met de aarde, het milieu en de natuur, maar doordat hij niet vaak zelf op de voorgrond treedt, is deze documentaire prettiger om te kijken. Er moet wel worden toegegeven dat over het algemeen geen nieuwe feiten worden verteld. Dat gras heeft Gore al voor de voeten van DiCaprio weggemaaid, maar deze documentaire raakt je meer. Toen An Inconvinient Truth uitkwam, was het zeer schokkend, omdat we voor de eerste maal echt een spiegel voor onze neus gezet kregen. In The 11th Hour kijken we opnieuw in die spiegel waarin we onszelf scherper zien, maar we worden er niet knapper op...


Het schijfje komt naar je toe in een verpakking die bestaat uit maar liefst 100% hernieuwbare grondstoffen. Ook daar is dus over nagedacht. Er staat ook een aantal extra's op de dvd waarin een flink aantal oplossingen wordt aangedragen vanuit verschillende visies. Zo is er een Afrikaanse vrouw die het belang van de boom benadrukt en er wordt vanuit het geloof gekeken naar de beste oplossing voor het nijpende probleem. Deze extra's vormen een absolute meerwaarde voor de documentaire an sich, die maar 89 minuten duurt. Het is goed om deze extra's even door te lopen, zodat we ons bewust worden van het probleem dat wij zelf veroorzaakt hebben.

Label: Warner Bros. Releasedatum: 21 april 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.