Boek: Claudia de Breij - Krijg nou tieten

Chantal (rocha01)
Zwangerschapsboeken zijn er in overvloed. Loop een willekeurige boekhandel binnen (of zoek er eentje online) en je hebt een heuse 'zwangerschapssectie'. De meeste van die boeken zijn vrij feitelijk en vooral ook droog wat betreft stof. Het gaat om de alom bekende 9 maanden-doorloop. Om binnen dit saaie genre een vrolijke noot te brengen, schreef Claudia de Breij haar boek Krijg nou tieten. Een 'ander' geluid, dat moet haar eigen verhaal opleveren. Ingegeven door de legio boeken die ze ongetwijfeld zelf heeft gelezen tijdens haar zwangerschap van Bing, wilde ze met dit boekje vooral de 'gaten' vullen die andere boeken leeg laten. Zijn die 'gaatjes' na het lezen van Krijg nou tieten gevuld?

Expliciet
In Krijg nou tieten vertelt schrijfster, columniste, presentatrice en cabaretière Claudia de Breij háár verhaal. Vanaf het moment dat zij en haar partner Conny een kinderwens hadden tot de eerste 5 weken van Bing's leven, ze beschrijft het allemaal. Wat komt er in dit boek zoal voorbij? De wens om kinderen te krijgen (ook als lesbisch stel wil je dat, zeker als je de dertig gepasseerd bent), de manier waarop je dat wilt doen (IVF, KI of natuurlijk op de 'reguliere' wijze), de misselijkheid, de moodswings (nee hoor, die had De Breij niet...), de moeheid, het gelukzalige gevoel van het zwanger zijn, de angst voor de bevalling, de strijd om de achternaam (bij lesbische vrouwen nóg ingewikkelder dan bij getrouwde heterostellen zo blijkt) en de eerste weken van het leven van De Breij's zoontje Bing. Deze elementen laat Claudia de revue passeren.

Het boekje is opgedeeld in lekker korte, kordate hoofdstukken. Elk hoofdstuk staat voor een week in de zwangerschap, tel uit je winst... Het laatste hoofdstuk is wel erg ruim genomen, week 5-5200 (waarin ze ook duidelijk aangeeft dat dáár Bing's verhaal moet gaan komen, mocht die ooit besluiten het te willen opschrijven).

Fris, vrolijk, maar ook expliciet
Een fris geluid is het boekje zeker. Het is vol humor geschreven, maar zal ook bij veel mensen minder goed vallen door de plastische wijze waarop de schrijfster haar verhaal doet. Van vrij intieme momenten (zoals het insmeren van de anus om uitscheuren te voorkomen) tot grove bewoordingen tijdens één van haar moodswings. Wat tijdens het lezen vooral opvalt, is dat het verhaal is geschreven door een cabaretière. Je hóórt het haar eigenlijk gewoon zeggen, alsof zij op het toneel staat en jij in de zaal zit. Dit maakt het lezen wel aangenaam, je gaat vlot door het boekje heen. De illustraties die her en der zijn opgenomen maken het geheel op een vrolijke manier af. Grappige tekeningen, in de stijl van Fokke & Sukke, sieren het verhaal.

Of het écht iets bijdraagt aan de overvloed van boeken die er al bestaan, dat is aan de lezer om te bepalen. Het is ánders, en daarmee vat je het eigenlijk het best samen.

Uitgever: Nieuw Amsterdam ISBN: 978 90 468 0532 9 Pagina's: 176
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.