DVD: die Welle

René (MrManiak)
In 1981 verscheen op televisie de film 'die Welle'. De film is gebaseerd op het boek 'the Wave', dat weer is gebaseerd op een reeks lessen van Ron Jones. In april 1967 voerde Jones een project genaamd 'Third Wave' uit. Wat in eerste instantie begon als een onderwijsexperiment, mondde uit in een gebeurtenis die niemand kon voorspellen.
De zeer indrukwekkende film die Welle vertelt het verhaal van een leraar die door middel van goed uitgedachte lessen zijn complete klas tot een ijzersterke groep wist te vormen. Nu, 27 jaar later, is er een remake op dvd verschenen van de spraakmakende film. Weet deze remake het bijna angstaanjagende verhaal waar te maken?


Rainer Wenger (Jürgen Vogel) is geschiedenisleraar op een middelbare school in West-Duitsland. Hij heeft een speciale autocratieles voorbereid voor de themaweek, maar collega-docent Weiland veegt dit plan meteen van tafel. Het onderwerp van de themaweek is democratie en autocratie. Eigenwijs als Wenger is, zet hij zijn plannen toch voort.

De klas van Wenger is een grote heksenketel. Luie, ongemotiveerde leerlingen staan zeer sceptisch tegenover het begin van de les. Het woord 'Autokratie' wordt op het bord geschreven. Er ontstaat een discussie dat het toch niet belangrijk is wat een autocratie is, omdat het toch niet meer plaats kan vinden. Na een korte pauze vervolgt Rainer zijn les met autocratie. Door de klas wordt hij aangewezen om een leider te worden in het autocratieproject. Als gekozen leider, of zoals al grappend in het lokaal wordt gezegd 'Führer', neemt hij zijn taak zeer serieus. Hij krijgt zijn leerlingen al strak in het gelid bij wijze van een ademhalingsoefening. Onregelmatigheden drukt hij ook meteen de kop in en een orde ontstaat in het lokaal. De leerlingen zijn uiterst gemotiveerd en aan het einde van de dag wordt Rainer zelfs aangesproken met Herr Wenger.


Stap voor stap wordt er een groep gevormd onder leiding van Herr Wenger. Er komen ook dingen bij kijken die zowel de groep als Rainer verzinnen, zoals een wit overhemd, een propagandistische website en een logo. Natuurlijk kan een groepering niet zonder een naam. Na een korte brainstorm in de klas wordt er een groepsnaam gekozen: ‘Die Welle’ (De Golf). Naar mate de week vordert neemt de groep steeds grotere vormen aan. Mensen uit andere klassen zien dat de lesmethode die Rainer gebruikt, succes lijkt te hebben en sluiten zich met wit overhemd en al aan bij ‘Die Welle’. Het kan echter niet meer stuk als ouders positief reageren op de reacties die de leerlingen over het project geven. Als zelfs de directrice van de school tussen neus en lippen door toestemming geeft voor de praktijken, kan ieders geluk niet meer op.

De leerlingen beginnen het gevoel van eenheid en macht zelf ook te gebruiken. Een kleine chaos bij een amateurtoneelstuk wordt door een 'Die Welle'-lid aangepakt, een skatebaan wordt geannexeerd en er wordt zelfs een propagandistische MySpace-pagina gemaakt voor de groep. Maar hier blijft het niet bij. 5000 stickers worden door de hele stad geplakt en met graffiti worden muren, vinyldoeken, ramen en zelfs voertuigen beklad met een golf: het logo van de groep. Vele klasgenoten rennen door de straten. Wat voor Rainer eerst als leuk idee leek, begint nu groter uit te pakken dan hij ooit had verwacht. ‘Die Welle’ neemt de stad over in steeds grotere, sinistere en gewelddadigere vormen.


Het gebeurt niet vaak dat je bijna misselijk wordt van een film. die Welle is een uitzondering. Als de saamhorigheid steeds grotere vormen begint aan te nemen, wordt het geheel behoorlijk angstaanjagend. Dit gevoel blijft je, om even in de autocratische hoek te blijven, beklemmen als een vuist tot het grootse einde. Je ziet langzaam een groepering van uiterst gemotiveerde leerlingen groter en destructiever worden onder een autocratische lesmethode.

Jürgen Vogel is als docent van de klas perfect gecast. Hij heeft een charismatisch uiterlijk en zijn stem is ook zeer sterk. Als hij zijn groep toespreekt, hoor je een leidersfiguur aan het woord. Ook de leerlingen van ‘Die Welle’ zijn goed gekozen. Je krijgt echt het gevoel naar een klas te kijken zoals je die alleen op de middelbare school tegen lijkt te komen.
Het verhaal is goed uitgewerkt. De verhaallijn van Rainier is prima neergezet, maar die van de klas is nog sterker. De regisseur gunt je een kijkje in het privéleven van enkele leerlingen en je krijgt een band met de groep.


Wat wel handig is om te zeggen, is dat de film uitgaat van enige (algemene) kennis. Er wordt weinig tot geen uitleg gegeven wat een autocratie, democratie en het anarchisme is, maar wie heeft dit niet gehad op de middelbare school?

Als er geoordeeld zou moeten worden of de film het niveau van de originele tv-film heeft gehaald, is er te zeggen dat dit zeker het geval is en misschien zelfs heeft getopt. Deze film mag in jouw kast niet ontbreken.

Label: Paradiso Releasedatum: april 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: N.V.T.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio