Film: Dirty Mind

Laura (Oplaatbatterij)
Dat onze zuiderburen goede films kunnen maken, lieten ze recentelijk al zien met de bijzondere films Ben X en Le Silence de Lorna. Nu komen de Belgen met Dirty Mind; een tragikomische (overigens meer komische dan tragische) film met niemand minder dan cabaretier Wim Helsen in de hoofdrol. Hij maakt hiermee zijn debuut als (film)acteur, en wat voor één.


Dirty Mind vertelt over de verlegen en sullige Diego. Hij durft mensen niet recht aan te kijken en weet al helemaal niet hoe hij met vrouwen om moet gaan. Zijn broer, Cisse, heeft een eigen bedrijfje dat stunts voor films verzorgt. Diego helpt hem hierbij, hij zorgt onder andere voor de ontploffingen. Op een dag, als Diego voor het eerst een stunt zal uitvoeren, gaat er iets mis. Diego valt en krijgt een klap op zijn hoofd. Als hij bijkomt, is alles anders. Door een beschadiging in zijn hoofd, een ‘frontaal syndroom’, is Diego, die nu Tony T genoemd wil worden, zelfverzekerder dan ooit en voelt hij zich super sexy. Ook zijn omgeving reageert aanvankelijk positief en Tony T mag alle gevaarlijke stunts doen. Maar doktersstudente Jaana, die onderzoek naar het geval van Tony T doet, probeert hem te waarschuwen: zulke karakterwisselingen kunnen vaak leiden tot overmoed en een fatale afloop hebben. Ze probeert hem te overtuigen een operatie te ondergaan, maar waarom zou Tony, als hij nu gelukkig is?


Het verhaal klinkt misschien een beetje onwaarschijnlijk, maar de ‘ziekte’ die Diego heeft, komt echt voor. Regisseur Pieter van Hees onderbouwt dit in de film dan ook met wetenschappelijke feiten, waardoor het geheel meteen geloofwaardig wordt. Van Hees heeft om dit syndroom een mooie, interessante en grappige zwarte komedie gebouwd. Het knappe aan Dirty Mind is dan ook dat de film niet alleen erg grappig is, maar ook ontroerende, spannende, zielige, romantische en stoere actiemomenten kent. Hierdoor blijft de film van begin tot eind boeiend. Een ander positief punt is Wim Helsen. Het lijkt alsof het personage van Diego/Tony T voor hem geschreven is. Helsen acteert erg naturel en weet zowel als de sullige Diego alsmede ook als de stoere Tony T te overtuigen. Voor zijn eerste film weet hij zich goed staande te houden in de hoofdrol.


Ook Dirty Mind is weer een geslaagde Belgische productie. Grappig, ontroerend, spannend en zelfs een tikkeltje wetenschappelijk. Alles is terug te vinden in deze film, inclusief een kleine (maar erg grappige) knipoog naar Nederland. Bekijk ook even onderstaande videoclip van Tony T, inclusief fragmentjes en quotes uit de film!




Label: Bridge Entertainment Group Releasedatum: 16 april 2009
Kijkwijzer: Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.