Boek: David Bajo - De 351 boeken van Irma Arcuri

Phedre77
David Bajo is journalist, vertaler en docent. Hij woont in South Carolina met zijn vrouw (auteur Elise Blackwell) en dochter. Het boek met de mysterieuze en intrigerende titel De 351 boeken van Irma Arcuri is zijn debuutroman. De 351 boeken uit de titel zijn de erfenis die Irma nalaat aan haar geliefde Philip Masryk. Irma en Philip zijn al jaren met elkaar verbonden, ook al hebben ze beiden levens en zelfs relaties los van elkaar. Irma verdwijnt en stuurt Philip een puzzel van 351 stukjes. Gelukkig is Philip wiskundige en schuwt hij een beetje nadenken niet. Hij neemt ontslag en duikt het leven in dat Irma heeft achtergelaten.

Wiskundige formule
Vijf van de boeken zijn van de hand van Irma zelf. Maar alle boeken uit haar bibliotheek heeft ze gevormd naar haar eigen wens. Haar werk als boekbinder kan verklaren dat ze elk boek opnieuw heeft ingebonden. Philip ontdekt echter dat er ook wijzigingen zijn aangebracht ín de boeken. Hij begint te lezen in haar verzameling en ontdekt dat hij heel veel niet wist over Irma. Zo ging ze om met zijn beide ex-vrouwen en met zijn stiefkinderen. Als stiefzoon Sam naar Spanje gaat om Irma te zoeken, reist Philip er achteraan. Zijn nieuwe liefde Lucia speelt ook een rol in deze allesomvattende formule. Philip krijgt het gevoel niet de machtigste wiskundige in zijn omgeving te zijn.

Zinderend
De 351 boeken van Irma Arcuri is een zinderend boek met diepe onderlagen van psychologie, filosofie, wiskunde en literaire verwijzingen. Het is niet het meest leesbare boek en je raakt het plot wel eens kwijt in alle verwarring. Toch is het vanwege de unieke opbouw en sfeer een waardevol boek. Met een beetje aandacht en geduld is de passie te zien door alle wetenschap heen. Je moet het echter niet gaan lezen als je niet van literatuur houdt. Een voorliefde voor een robbertje denken zal ook helpen bij het verteren van dit boek.

Uitgever: Signatuur ISBN: 978 90 567 2243 2 Pagina's: 352
Waardering: