CD: Rene Schuurmans - Blij dat ik leef

Chantal (rocha01)

Het is een genre apart; het Nederlandse lied. Tegenwoordig zijn er nagenoeg even zoveel artiesten als dat er Hollandse liedjes zijn. Hits worden het echter niet allemaal, laat staan toppers. Binnen het 'oranje-segment' is er ook ruimte voor Rene Schuurmans, en dus ook tijd om een cd van deze Hollandse jongen eens onder de loep te nemen. Met de 'geweldige' titel Blij dat ik leef gaan we aan de slag.

Weinig nieuws
De opener van het album is meteen de naamgever, 'Blij Dat Ik Leef'. Het zet meteen de toon van de cd, een typisch Nederlands lied zoals we dat van veel andere artiesten in dit genre kennen. Denk daarbij aan Dries Roelvink, Grad Damen en Wesley. Hiermee noemen we dan ook meteen het probleem met ons Nederlandstalige genre, het is gewoon héél veel van hetzelfde, en dat is jammer. Een enkeling weet er bovenuit te stijgen, zoals Frans Bauer en Jan Smit, maar het merendeel van de zangers komt toch niet verder dan het Hollandse hitsfestival en TV-Oranje. Dit lijkt ook bij Rene Schuurmans het geval te zijn. Deze cd verandert daar niet veel aan. De nummers lijken gestoeld te zijn op het dertien-in-een-dozijn principe en met een titel als 'Wil Jij Mijn Vriendje Zijn?' denk je toch vooral aan kleuterpop van K3 en niet aan een serieuze artiest die het wil maken in de muziekwereld.


Elementen van het leven
De teksten in de nummers klinken heel bekend in de oren. Het gaat over liefde, verliefd worden, leven... de elementen van hét levenslied. Maar zoals Máxima ooit zei: "Dé Nederlander bestaat niet", zeggen wij: "Hét levenslied bestaat niet". Rene Schuurmans is een aardige jongen om te zien, als je van Hollands blond houdt, maar wat betreft zijn muziek kan hij nét niet dat beetje extra geven om bovenaan de lijsten mee te draaien. Geboren als dubbeltje zul je nooit een kwartje worden, en geboren als Schuurmans zul je nooit een Bauer of Smit worden.

Tracklist

1. Blij Dat Ik Leef
2. Wil Jij Mijn Vriendje Zijn?
3. De Zomer In Je Ogen
4. De Liefde Van Mijn Leven
5. Wat Ga Jij Vanavond Doen?
6. Lieve Lotte
7. Een Zomer Lang Zomer
8. Laat De Zon In Je Leven
9. Ik Zit In Mijn Café
10. Dans Vanavond Met Mij
11. Ik Denk Nog Steeds Aan Jou


Label: CNR Releasedatum: maart 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.