Concert: Maximo Park in Tivoli

Joost Melis (Pink_Floyd)
Wat begon als de eerste echte zonnige en stralende dag van 2009 eindigde in het Utrechtse Tivoli in een muzikaal pandemonium. Van rokjesdag naar rockdag in een kwestie van een aantal uren. Reden hiervoor was het aantreden van Maxïmo Park. Een volledig uitverkochte zaal ging los op de postpunk-klanken van de Noord-Engelse band die er zichtbaar zin in had.


Na het Nederlandse voorprogramma HSSLHF werd het geduld van het toegestroomde publiek redelijk op de proef gesteld. Een lange wacht op het vijftal zorgde er in ieder geval voor dat iedereen op tijd was voor de aanvang van het concert. Vooraan stonden de jonge meisjes al tijden voor het podium. In het midden stonden de jonge energieke honden al klaar om de adrenaline te laten gaan die avond. Achterin de zaal werd de gemiddelde leeftijd wat hoger en werd het wachten beloond met koud bier en/of enkele sigaretten in de rookruimte. Ongeveer een kwartier voor de aftrap baanden twee security-mensen zich naar de rand van het podium en bleven daar de komende anderhalf uur stoïcijns staan. Tivoli had blijkbaar goed ingeschat wat Maxïmo Park kan veroorzaken in een kort tijdsbestek. Rond 21.30 kwamen de leden eindelijk het podium opgerend en zetten de rammelende klanken van 'Graffiti' in. Vanaf de eerste noten ging het publiek los.


Zoals altijd is de aanstichter van deze hoog kinetische activiteiten zanger Paul Smith. Hij stuitert zelf als een als een Jack Russell-terriër op speed over de planken. Met zijn uitpuilende ogen, grote bakkes en schreeuwpartijen zet hij zijn energieke status nog meer kracht bij. Van links naar rechts, van monitor naar plexiglazen lichtbak, van voor naar achter en van laag naar hoog. Smith laat weinig vierkante meters onaangeraakt op het podium. Als volledige tegenpool staat bassist Archis Tiku op zijn eigen vierkante meter op de planken te spelen. Hij bewoog ongeveer evenveel als de security voor het podium.


Die laatste twee hadden dan ook een redelijk makkelijke taak, want ondanks de hitte en het feit dat het er van tijd tot tijd behoorlijk heftig aan toeging in de moshpit (waarin zelfs grijsharige en oudere fans zich begaven) bleef het wel amicaal en crowdsurfers kwamen niet tot aan het podium. Samen met de intensiteit van het optreden steeg de temperatuur in de Utrechtse poptempel. Dat het geluid redelijk bagger was die avond zal bij weinigen een punt geweest zijn. De zang was wat zacht en de dichte brei van gitaar, toetsen en ritmesectie maakte het er niet veel beter op. Het publiek ging desalniettemin in het rond als een dolle hond en elke track werd luidkeels meegebruld. Tijdens de bekendste hits 'Our Velocity' en afsluiter 'Apply Some Pressure' werd de chaos helemaal compleet en leek het dak eraf te gaan. Maxïmo Park maakte van de eerste lentedag een tropisch postpunkfeest inclusief hittegolf en euforisch gevoel.



Setlist:
Graffiti
Penultimate
Another World
Coast
Cloud
Wraithlike
Books
Tanned
Fortnight's Time
Missing
Clinical
Limassol
Kids
Girls
Nosebleed
Velocity
--------
Head
Questing
Pressure

Foto's door Joost Melis

Meer muziek op FOK!: ook op het MUZ-forum te vinden