TV: Geboren Leiders

Chantal (rocha01)
Het Afrikaanse regenwoud in Oeganda is de thuisbasis voor deze brute tocht. Acht mensen, die zichzelf als leider zien, gaan als groep de uitdaging aan om dit regenwoud te doorkruisen. Het uiteindelijke doel is te bepalen wie van deze acht nu de échte leider is. De beroepen die de deelnemers uitoefenen variëren enorm, van hoofdagente tot directeur, van kickboxer tot voorzitter van een motorclub. Eén ding hebben ze gemeen; het zijn, naar eigen zeggen, allemaal goede leiders. Je kunt je afvragen hoe dat gaat lopen, acht kemphanen bij elkaar, dat kan haast niet goed aflopen.


Te veel haantjes?
De deelnemers omschrijven zichzelf als volgt:

Mirjam Frentz (40) omschrijft zichzelf als ‘een luxedier’. Het verblijf in het oerwoud is dan ook een avontuur. “Thuis eet ik bijvoorbeeld nooit van vieze borden. Hier zijn alleen maar vieze borden.”

Erik Groeneboom (27) is de jongste van de groep. In de jungle blijkt hij totaal op zijn plek. “Lopen door het oerwoud maakt een oergevoel in mij los. Hier leer ik te leven.”

René Kerp (33) heeft weinig geleerd over zichzelf in de exotische setting van het oerwoud, maar dat was ook niet nodig. “Ik ken mijn eigen psychologie, dus ik weet van mezelf wat ik kan verwachten.”

René Verkade (42) ervaart de reis als buitengewoon leerzaam. “Deze hele onderneming is een oefening in geduld. Ik ben zelf erg van het plannen en het structureren. Dat gaat hier helemaal niet.”

Krista Fleming (33) is Wereldkampioen kickboksen. “Hoeveel mensen hebben de kans om te doen wat wij doen, door de jungle trekken en alles zelf doen? We zijn op een unieke plek en doen unieke ervaringen op.”

Hjalmar Siberman (53) ervaart de reis als zwaar én als geweldig. “Ik vind het belangrijk om mensen in hun waarde te laten en de juiste mensen inzetten op de goede plekken. Ik hoop dat ik de kans krijg die dingen te laten zien als ik zelf leider van de groep ben.”

Willem Draaisma (51) vindt het verblijf in de jungle één grote jongensdroom die uitkomt. “Zelf vuur maken, tenten opzetten, slapen onder de sterrenhemel: geweldig!”

Kimberly van der Welle (31) is niet gewend dat mensen voor haar zorgen en neemt graag de leiding. Dus toen ze oververmoeid was en zich moest laten verzorgen, was dat niet makkelijk voor haar. “Ik wil mezelf overwinnen. Daarom doe ik mee!”

Bron: NCRV-gids
In de eerste aflevering is wel opvallend dat er maar zeven deelnemers verschijnen, er wordt geen duidelijkheid gegeven over nummer acht. Zou deze afgehaakt zijn, of later instromen?


De deelnemers aan Geboren Leiders

Grijp je kans
De deelnemers krijgen in het programma elk de kans om de groep te leiden en zo hun kwaliteiten te laten zien. Na het zien van de eerste aflevering blijft vooral de nieuwsgierigheid hangen: hoe zullen de verschillende personen leiding nemen? Is er verschil tussen de vrouwen- en de mannenleidersstijl? Welke rol spelen de persoonlijke karakters? Speelt leeftijd een rol in de vorm van gezag hebben? Op deze vragen gaan we zeker in de komende acht afleveringen antwoorden krijgen.
Je merkt meteen dat er bepaalde personen zijn die meer drang hebben om zich te bewijzen dan anderen. De leider van de eerste uitzending, Erik, houdt zich nog redelijk rustig en laat de groep vooral zichzelf doen. Hij neemt een wat afwachtende houding aan, iets wat zijn mede-kandidaten vooraf niet verwacht hadden, want zij zagen in hem meteen toch vooral een leider. Vooralsnog zijn er geen grote testen geweest, behalve het bepalen wat wel en niet mee op de tocht mocht worden genomen en het opzetten van de tenten. De échte test zal later komen, wanneer de vermoeidheid toe begint te nemen en de drang om 'haantje de voorste' te worden toeneemt.

Uit Zweden
Het programma is afkomstig uit Zweden waar het onder de naam Missing Link draait. Nederland heeft er zijn eigen draai aan gegeven en de titel wat veranderd, maar de basis is gelijk aan de Zweedse grote broer. De spanning die Wie is de Mol? vanaf het eerste moment in zich heeft, ontbreekt vooralsnog, maar de eerste aflevering heeft in ieder geval wel een mate van nieuwsgierigheid achter gelaten die uitnodigt om het vervolg te bekijken.

Voor de liefhebbers die de eerste uitzending gemist hebben, deze kun je hier bekijken. Moderne programma's krijgen ook meteen een eigen Hyves en dus ook Geboren Leiders.

Zender: Nederland 1 - NCRV Gezien op: Donderdag 19 maart 2009
Waardering: