DVD: Factory Girl

Chantal (rocha01)
De naam Andy Warhol doet bij de meesten wel een belletje rinkelen. In The Factory Girl maken we kennis met één van zijn muzen, Edie Sedgwick (Sienna Miller). Wanneer Edie 21 jaar is, verlaat zij het huis van haar ouders om haar geluk in de grote stad, New York, te gaan beproeven. We tekenen op dat moment 1964. In New York loopt ze Andy Warhol tegen het lijf en deze ziet wel wat in Edie. De belofte om van haar een grote ster te maken is dan ook al snel gemaakt. Ze neemt uiteindelijk een aantal rollen in Warhols films voor haar rekening, maar haar echte doorbraak bereikt ze door haar kleding, die op zijn zachts gezegd 'extravagant' te noemen is. Met de roem komen ook de problemen; Edie belandt in een wereld van drugs en foute mannen. Een turbulent leven is het gevolg. Wat roem al niet met een mens kan doen.

Twee kanten
Regisseur Hickenlooper zag in Sedgwick een geschikt onderwerp voor een biografie. Het leven van Edie sprak hem aan, vooral ook door de connecties die ze had, zoals die met Warhol. Dit klinkt als een stevige en interessante basis voor een film. Toch weet de biografie geen verpletterende indruk te maken. Sedgwick heeft geen grootse erfenis nagelaten, behalve een kleding- en stijliconisme, maar zo zijn er velen geweest door de jaren heen. Het trieste verleden van Sedgwick is wel stof voor een interessant verhaal. Dit is dan ook het goede element aan Factory Girl ('The Factory' is overigens afgeleid van de plaats waar Warhol en zijn 'kornuiten' hun werken maakten). Het misbruik door mannen, de verleidingen van de heroïne en de vlucht voor het verleden vormen hele stevige pijlers voor de biografie. De makers hebben deze ook goed gebruikt. Het leven Warhol komt minder goed uit de verf, jammer genoeg. Dit had een interessante invalshoek kunnen zijn, daar het kunstenaarsleven in de jaren zestig toch erg kleurrijk was. De uitwerking hiervan in het script had zeker meer verdiend.


Maak je dan tot slot een optelsom van deze twee factoren, enerzijds het leven van Edie en anderzijds het leven van Warhol, dan komt je tot een neutraal oordeel. Geen grootse film, maar ook geen slechte. Beide elementen houden elkaar in evenwicht, waar het een wat laat liggen, raapt de andere het op. De muziek en de rollen van de acteurs tillen het dan nog net naar een degelijke drie sterren. Qua biografieën zijn er in het verleden betere films gemaakt, maar op zich houdt Factory Girl zich redelijk staande.


Label: Indies Releasedatum: April 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.