DVD: Watchmen Motion Comic

Peter Breuls
Het grote verschil tussen een gewoon boek en een audioboek is dat je bij het gewone boek je fantasie kunt gebruiken om aan bepaalde zaken uit het verhaal invulling te geven. Je bedenkt voor jezelf hoe de personages klinken, wanneer ze hun stem verheffen en wat de spanning in die stem is bij moeilijke situaties. Bij een audioboek is er een verteller die dat allemaal voor je doet. Je kunt minder met je fantasie doen, maar luisteren is soms weer makkelijker dan lezen, bijvoorbeeld in de auto.

Een comic, of stripboek, of graphic novel, verschilt van een normaal boek op één simpel punt: het is opgebouwd uit plaatjes. De tekst is aanzienlijk minder, maar het verhaal kan nog net zo rijk en betekenisvol zijn als bij een reguliere roman. Watchmen heeft dat al lang en breed bewezen.Als je nu een audioboek wilt maken van een comic, hoe pak je dat dan aan? Het antwoord is heel simpel: je maakt een motion comic. Waar bij een audioboek een verteller het hele boek voorleest, leest de verteller van een motion comic alleen de tekstballonnetjes voor en zie je op het scherm de striptekeningen. Deze tekeningen zijn niet zomaar scans uit het boek, maar ware digitale versies van het boek met een lichte vorm van animatie erin.

Zo verschijnen tekstballonnetjes pas als een persoon iets zegt en zullen haren, bomen en kleding in de wind waaien zoals ze dat in het dagelijks leven ook doen. Daarnaast klappen deuren echt open als een personage deze opent, worden wandelingen getoond door de personen daadwerkelijk ten opzichte van hun achtergrond te verplaatsen en zijn andere bewegingen op een vergelijkbare manier te zien. Echter: als je niet bekend bent met het concept audioboek en de motion comic van Watchmen bekijkt in de hoop een hippe tekenfilm tegen te komen kun je je sterk verkijken of zelfs bedrogen voelen. Immers: alle stemmen worden gedaan door dezelfde persoon en in plaats van een volledige animatie zie je alleen illustrerende bewegingen. Da's niet echt wat je verwacht van een tekenfilm.De motion comic wijkt zo goed als niet af van het boek: alle plaatjes zijn als in het boek, de teksten zijn nagenoeg gelijk (er worden af en toe zinnen overgeslagen) en het beweegt alleen allemaal een beetje. Waar Watchmen zelf een boek-met-plaatjes is, is de motion comic een audioboek-met-plaatjes. Met beweging. En waar een audioboek je de moeite van het zelf lezen ontneemt, kun je de motion comic dvd ook gewoon in je speler stoppen en ontspannen gaan kijken.Het mooie is dat je zo Watchmen daadwerkelijk in zijn geheel meekrijgt, op de tekstuele toevoegingen die als bijlage bij elk hoofdstuk zitten na, maar inclusief Tales of the Black Freighter: niet alleen is het verhaal gelijk aan het boek, de tekeningen zijn ook daadwerkelijk die van Dave Gibbons, al zijn ze onmerkbaar bewerkt door de animators om de boel tot leven te laten komen. Voor fans dus een feest van herkenning, voor Watchmen-nieuwelingen een prima manier om in je luie stoel het boek tot leven te zien komen. Het enige nadeel is de verteller: hoewel een prima voorlezer en stemacteur, doet Tom Stechschulte alle stemmen en dat gaat na een tijdje ietwat vervelen. In vergelijking met je eigen fantasie dus duidelijk een nadeel, terwijl het eenvoudig was geweest om voor de vrouwelijke personages een actrice in te huren. Laat je daar echter niet door afschrikken: de motion comic is desondanks boeiend genoeg om 'm helemaal uit te zitten.De motion comic is verdeeld over twee dvd's met daarin twaalf afleveringen: elk hoofdstuk uit het boek is een aflevering in de motion comic. Je kunt de dvd daarom het beste vergelijken met die van een tv-serie: je kunt 'm in een ruk uitkijken, of af en toe een aflevering opzetten.

De dvd bevat geen extra's in relatie tot Watchmen. Wel is er een kleine feature van tien minuten over een animatiefilm van Wonder Woman, die net als Watchmen uit de stal van DC Comics komt.

Volledige titel: Watchmen: The Complete Motion Comic
Label: Warner Premiere Releasedatum: 9 maart 2009
Kijkwijzer: niet gekeurd. Waardering:

Voor een korte impressie van de motion comic, bekijk je de trailer.