DVD: Zo ging dat toen - Folklore / Eten en Drinken

Chantal (rocha01)
Geschiedenisles, we hebben er in onze lagere schooltijd allemaal aan moeten geloven. Velen van ons vonden het niet het meest interessante vak en nog minder van ons kozen op de middelbare school het vak als examenvak. Tegenwoordig is de geschiedenis echter op een veel aantrekkelijkere manier over te brengen dan vroeger. Was het in mijn jeugd, jaren zeventig, vooral feiten stampen en saaie lange teksten lezen, vandaag de dag wordt de geschiedenis aan de hand van moderne media overgebracht. Dvd's zijn hierbij een mooi middel. A.W. Bruna heeft in samenwerking met NostalgieNet een reeks dvd's uitgebracht onder de naam Zo ging dat toen. FOK! kreeg de beschikking over een tweetal van deze dvd's, te weten Folklore en Eten en Drinken.

Folklore
De eerste dvd die in de speler belandt is Folklore. Aan de hand van een vijftal hoofdstukken wordt de kijker meegenomen naar de vorige eeuw. Met de zo bekende polygoonstem op de achtergrond krijgen we beelden te zien die ons vertellen wat folklore in die tijd betekende. De hoofdstukken die aan bod komen zijn 'Het ritme van de seizoenen', 'Volksvermaak', 'Van de wieg tot in het graf', 'Verdwenen vakmanschap' en 'Volkscultuur en folkloristen'.

Geboren begin jaren zeventig komen er nog wel tradities voorbij die bekend voorkomen zoals het rondgaan met Palmpasentakken en diverse volksfeesten als Carnaval en Schuttersfeesten. Sommige zijn ook vandaag nog wel bekend, maar het valt toch op dat er een groot deel van de traditionele Folklore verloren is gegaan in de moderne tijd. Dit is zeker jammer te noemen. Het mooie van deze dvd is dan ook dat je toch weer even kunt genieten van Nederland op zijn mooist.

Eten en Drinken
De tweede dvd die we bij FOK! toegestuurd kregen was Eten en Drinken, een onderwerp dat iedereen wel aanspreekt. Eten is van alle tijden, en zo ook het bereiden van eten. 'De productie van voedsel', 'Leren koken', 'In de horeca', 'Drinken' en 'Schaarste in de oorlog' zijn de vijf hoofdstukken waar deze schijf je mee naartoe neemt. De wijze van productie uit de vorige eeuw verschilt beduidend van die van tegenwoordig. In het eerste hoofdstuk komt dit mooi aan bod. Ook het fenomeen 'uit eten gaan' wordt behandeld. Is dit anno 2009 redelijk gewoon geworden, in de vorige eeuw was dit echt iets speciaals. De beelden op de dvd spreken voor zich. En dit alles ook weer begeleid door de heerlijke authentieke polygoonstem en zwart-witbeelden.

Algemeen Oordeel
De beeldkwaliteit is goed te noemen, zeker als je nagaat dat we vooral te maken hebben met beelden gemaakt in de vorige eeuw. De sfeerimpressie wordt goed overgebracht. De doelgroep van deze serie kun je grofweg in tweeën delen: enerzijds heb je de oudere mensen, die vooral herkenning vinden in de beelden. Het roept herinneringen op en doet zinnen als 'O ja, weet je nog...' weer herleven. Anderzijds kunnen de dvd's zeker dienen als aanvullend lesmateriaal om de geschiedenis van ons land en volk over te brengen. A.W. Bruna en NostalgieNet zijn erin geslaagd een leuke dvd-serie op de markt te brengen. Na het zien van deze twee delen is de behoefte aan het aanschaffen van de andere delen er zeker. En voor ongeveer 14 euro per dvd is dat ook zeer goed te doen.


Label: A.W. Bruna Releasedatum: November / December 2008 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.