DVD: Top Gear - De Uitdagingen

Patrick (maduropa)
Topgear is het autoprogramma van deze tijd. Daar kun je hoog en laag over discussiėren, maar de uitkomst blijft gelijk. De formule van dit programma is namelijk ijzersterk. Neem een hoofdpresentator die niet op zijn mondje gevallen is en voeg daar twee sidekicks aan toe. Vervolgens laten we de drie mannen hun ongezouten mening geven over alle bolides die ze maar te pakken krijgen. En als dat nog niet genoeg is, gooien we er ook nog een extra leuk item in, in de vorm van De Uitdagingen. Geregeld krijgen de drie een spontane opdracht van de hoge heren van de BBC. Dat er bij deze uitdagingen geregeld auto's sneuvelden mag de pret niet drukken. Op deze dvd vinden we maar liefst zeven uitdagingen, allemaal kwamen ze al eens voorbij op de televisie, maar nu heb je ze binnen handbereik. Zo kun je ze keer op keer bekijken, zo vaak je zelf wilt.

Maar welke uitdagingen staan er nu op de dvd? Een klein overzicht. Wat dacht je van een race tussen een Bugatti Veyron en een vliegtuig. Of hoe maak je van een normale auto een stretched limo. Nog belangrijker bij de limo is dan vervolgens de vraag, hoe hanteert deze auto zich in de drukke stad. Daarnaast tonen de heren aan dat niet iedere auto geschikt is om om te laten bouwen tot een cabriolet. Nog zo'n mooi moment was de race tussen de drie presentatoren met elk een superauto uit de jaren zeventig. Uiteraard met de nodige extra uitdagingen voor onderweg. Maar het klapstuk wat pk's betreft is toch de zelfgebouwde spaceshuttle. Hierbij gebruikten ze een kleine driewieler als cabine. Maar de uitdagingen beperkten zich niet tot slechts het land en de lucht, ze gaan ook ter water, getuige de pogingen om een aantal amfibievoertuigen te maken. Niets is deze presentatoren te dol, maar dat was al bekend.

Het resultaat is een dvd met bijna drie uur kijkgenot. Verwacht echter niet dat je de uitdagingen in hapklare brokken voor je neus krijgt. Net zoals bij de televisieshow zelf is alles opgeknipt, je wordt als kijker warmgehouden om toch maar te blijven kijken. Je kunt dus niet eenvoudig de complete Veyron-race bekijken of alle hoogtepunten omtrent de lancering. Op zich is dit geen probleem, maar als je de afloop wilt zien zit je dus wel drie uur lang aan de buis gekluisterd, of je moet even snel vooruitspoelen. De beelden zijn in ieder geval helemaal des Topgears, mooi, contrastrijk en levendig. Als je veel tijd hebt om te kijken en als je al een fan was van deze drie presentatoren, dan kan de knoop snel worden doorgehakt. Indien niet, of als je alles liever in hapklare brokjes voorgeschoteld krijgt, kijk dan gewoon de vele herhalingen op tv. Het kan dan alleen wel even duren voordat die ene scene voorbij komt.

Label: A.W. Bruna Releasedatum: 29 januari 2009
Waardering Film: