Boek: Argibald - Als Vader Abraham van huis is....

Patrick (maduropa)
Wat gebeurt er toch allemaal als Vader Abraham van huis is...., dat is de vraag die je voorgeschoteld krijgt als je de nieuwe bundel van cartoonist Argibald voor je neus neerlegt. Over het antwoord hoef je overigens niet na te denken. De kleine blauwe mannetjes houden dan wel de broek aan, maar daarmee eindigt de goede smaak. De toon lijkt meteen te zijn gezet. De bundel vervolgt meteen met nog meer foute en flauwe grappen, maar ook de nodige spitsvondigheden tegenover de huidige maatschappij verschijnen. Neem bijvoorbeeld het stel met de platonische relatie welke helemaal fout lijkt te lopen, of wat zou er kunnen gebeuren als een dwerg het startschot gaat geven te midden van de hardlopers. Argibald geeft je niet altijd het antwoord, maar hij helpt je met zijn visuele stijl al direct op weg.

Argibald, pseudoniem van Willem van Bentvelzen, was vroeger actief bij het Kaasschaafcollectief, een kunstenaarscollectief uit de Utrechtse Underground. De cartoonstijl van Argibald mag je gerust absurd noemen, iets wat hem al snel een vergelijking met de artiesten Gummbah en Kamagurka oplevert. Niet zo vreemd als je weet dat deze twee cartoonisten een groot voorbeeld voor hem zijn. Om zichzelf op de kaart te zetten, publiceert Argibald zijn cartoons ook op het Internet. Ze verschijnen zelfs geregeld op FOK!, zijn cartoons verschijnen hier onder ander op de weblog. Van 2004 tot 2006 publiceerde hij ook zijn cartoons op de comic-site Probeersel. Daarnaast belandde hij in 2007 zelfs in de finale als cartoonist voor de gratis krant Spits. De bundel Als Vader Abraham van huis is… is zijn derde bundel die algemeen verschijnt. Onder het Kaasschaafcollectief verschenen er namelijk ook twee bundels van zijn naam.

Een van de minder zware cartoons van Argibald


De cartoons van Argibald vallen op door de absurditeit, deze is inderdaad alom aanwezig. Ook zijn tekenstijl draagt bij aan die absurditeit, overdreven grote neuzen en de nodige erecties welke goed zichtbaar zijn door het textiel heen. Op dat punt is de bundel niet direct geschikt voor de gevoelige kleine oogjes. Om te weten of deze bundel jou een lach op je gezicht kan toveren, duik even in de weblog en speur daar even naar Argibald. Als het je kan bekoren, dan is het duidelijk, snor even snel deze bundel of eventueel zelfs voorgaande op. Indien het je niet kan bekoren, vergeet dan maar snel wat je hier allemaal gelezen hebt. Maar een ding is zeker, als je weer een cartoon van Argibald ziet, dan herken je zijn stijl meteen.

Uitgever: Uitgeverij Xtra ISBN: 9789077766781 Pagina's: 104
Waardering: