Boek: Arleston/Tarquin - De Bacterieplaag

Phedre77
Een paar dagen geleden werd een deel van de nieuwe stripserieYthaq besproken, een product van stripscenarist Christophe Arleston, in samenwerking met tekenaar Adrien Floch. Arleston is ook verantwoordelijk voor de teksten in de populaire stripreeksen over Lanfeust. Samen met tekenaar Didier Tarquin maakte hij de acht albums van de eerste reeks Lanfeust van Troy en de acht van de tweede reeks Lanfeust van de Sterren. Stripuitgeverij L. brengt de vertaling van het vijfde deel van Lanfeust van de Sterren uit, onder de smakelijke titel De bacterieplaag. Lanfeust is vooral in het land van herkomst, Frankrijk, erg populair. Talrijke spin-offs zijn gemaakt en een derde Lanfeust-reeks is in de maak.

Gawlaxbacterie
In Lanfeust van de sterren is Lanfeust van zijn planeet Troy weggevlucht, omdat er teveel interesse was in zijn psi-kracht. In dit vijfde deel zijn Lanfeust en zijn reisgenoten op zoek naar de gawlaxbacterie, een wapen tegen prins Dheluu, één van de personen die een ongezonde interesse in Lanfeust toont. Ze komen terecht op de planeet Pathacelsius, waar natuurlijk niets gaat zoals het hoort. Lanfeust en de zijnen komen direct in de problemen. De eerste bladzijden staan vol met onnozele blikken (Lanfeust is best een beetje onnozel) en platte humor. Zo worden ze direct een waterleiding uitgespoeld, waarna ze elkaar nog net weten vast te grijpen. Eén van de metgezellen grijpt zich helaas vast aan Lanfeusts broek, waardoor die een eindje omlaag zakt. Een volgend plaatje laat het hele bungelende zaakje zien.


Swiip
De zeldzame orgnobi Swiip is één van de reisgenoten van Lanfeust. Als ze na hun beschamende val gevangen worden genomen, worden ze al snel verkocht op een veiling, waarbij Swiip erg veel opbrengt. Natuurlijk ontsnappen ze, beleven ze nog ontzettend veel vreemde avonturen onderweg naar de gezochte bacterie. Als laatste merkwaardigheid maken ze een sprong door een zwart gat, maar een klein afwijking in de berekening maakt dat ze zestien jaar later aankomen op de plaats van bestemming. En dan is Lanfeusts minnares een beetje boos dat hij al die jaren niets van zich heeft laten horen. Zijn zoon van zestien is ook een beetje stug tegen zijn vader...

Uren
Lanfeust van de Sterren is een leuke reeks, prachtig getekend, met een enorme rijkheid aan verrassende details. Het kost je zo wel uren om een simpel album van 50 bladzijden uit te lezen, maar het is de moeite waard! De serie bevat erg veel humor, maar dat doet niets af aan de mooi neergezette actie. Bovendien blijft het plot goed doorlopen en leiden al die gekke tussendoor-avontuurtjes er niet van af. De albums zijn ook nog eens prachtig uitgegeven. Gelukkig is het einde van Lanfeust nog niet in zicht.


Uitgever: Uitgeverij L. ISBN: 978 90 245 2964 3 Pagina's: 52
Waardering: