TV: Wie is de Mol?

Chantal (rocha01)
Inmiddels is het programma Wie is de Mol? niet meer weg te denken bij de publieke omroep. Al jaren speelt deze vraag de rode draad in het 'puzzelprogramma' van de AVRO. Angela Groothuizen nam in het begin de presentatie op zich, tot ze werd opgevolgd door Karel van de Graaf. Nu, voor de tweede maal zelfs, is de presentatie in handen van Pieter Jan Hagens. Maar presentator of niet, in dit programma is dat maar een ondergeschikte rol, alles draait natuurlijk om die ene persoon: de Mol!


Wie-o-wie?
Afgelopen week is de jaarlijkse speurtocht naar de Mol weer van start gegaan. Met een nieuwe groep kandidaten (Anniek Pheifer, Dennis Storm, Froukje Jansen, Hans Schiffers, Jon van Eerd, Paula Udondek, Rick Engelkes, Sebastiaan Labrie, Vera Mann en Viviënne van den Assem) is Pieter Jan Hagens afgereisd naar Noord-Ierland. In de eerste aflevering liet Dennis Storm al meteen weten dat hij eigenlijk meer had gehoopt op een exotische bestemming, waarmee hij de toon wel een beetje zette wat betreft zijn deelname. Ierland is vaak koud en regenachtig, maar wel heel mooi voor de opdrachten die nog gaan komen. Het land leent zich, als ik het zo in moet schatten, heel erg voor een speurtocht als deze.

Sinds het programma enkele jaren geleden overstapte van 'gewone' deelnemers naar BN'ers is er wel een kentering gekomen in de manier waarop het spel gespeeld wordt. Vanaf de allereerste minuut zetten de BN'ers een masker op en spelen zij een rol, dat was in de vorige edities zo en nu lijkt dit ook weer zo te gaan verlopen, getuige de eerste aflevering. Hierin zijn zij meer in staat, veelal door het werk dat zij in het dagelijks leven doen, dan de eerdere 'gewone' deelnemers. Dit is soms wel eens jammer, want daarmee wordt het op bepaalde punten een hele grote brij van intrige, complottheorieën en Mollen-acties, ook door niet-Mollen.


Los van de vraag of elk programma wel BN'ers nodig heeft, kun je toch wel stellen dat Wie is de Mol? een succes is. Als kijker raak je vrij snel verslaafd aan de serie en kijk je iedere week toch weer uit naar een nieuwe aflevering met daarin ongetwijfeld veel hints (even zoveel herkenbare als onherkenbare). Je hebt bij deze programma's twee soorten kijkers: de kijker die het écht leuk vind en het niet wil missen enerzijds. En anderzijds is er de kijker die 'stoer' zegt het programma niets te vinden, maar stiekem wel wekelijks voor de buis zit, al is het maar om vrijdag op het werk mee te kunnen praten. Het is net als met de allereerste soapseries, dat was ook 'not-done' om die te kijken, maar ondertussen...


Heuse Community
Op de website kun je allerlei extra's vinden die het programma nog aantrekkelijker en vooral interactiever maken. Naast deze site wordt er ook wekelijks op de radio aandacht besteed aan de extra hints. Dit gebeurt in de radioshow van Hans Schiffers wat opmerkelijk is, omdat Hans dit jaar zelf als deelnemer aan het programma meedoet. Zou hij niet per ongeluk te veel prijsgeven? De luisteraar moet het zelf zien te ontdekken.

Met al deze extra activiteiten om de serie heen is er een heuse 'Wie is de Mol'-community ontstaan. Ja, er is zelfs een Hyves van het programma. Dit had Angela Groothuizen in haar eerste seizoen vast niet verwacht. Al deze nieuwe mogelijkheden maken de televisie tot een interactiever medium dat meer bij deze tijd past. De makers van Wie is de Mol? hebben dit goed door en spelen hier aardig op in. Met de commerciële omroepen als concurrent op dit gebied moeten ze ook wel. De nieuwe serie van 'De Mol' is in ieder geval goed van start gegaan en nu maar puzzelen wie volgens jou de Mol is...

Voor de liefhebbers, de eerste aflevering van 8 januari kun je hier bekijken. Wil je de rest van de serie volgen, stem dan op donderdagavond rond de klok van half negen af op Nederland 1.


Zender: Nederland 1 - AVRO Gezien op: donderdag 8 januari
Waardering: