CD: Three Ality -'t Minne

Chantal (rocha01)
Er zijn tijden geweest dat streektaalmuziek -en dan doel ik vooral op de Friese streektaal- hoogtij vierde. Denk aan een band als De Kast en het duo Twarres. Op dit moment zit de klad er wat in en moeten we het voornamelijk hebben van andere provincies. Het trio Three Ality probeert daar weer wat verandering in te brengen en Friesland opnieuw op de muzikale kaart te zetten. Komende maand brengen zij hun eerste album uit: 't Minne.

Oude tijden herleven
De cd bevat echter niet het wellicht te verwachten Friese genre en dito taaltje. Het gaat om een 14-tal Nederlandstalige liedjes uit vooral de Middeleeuwen en de Renaissance. Het mooie van dit album is dat deze nummers zijn 'omgebouwd' naar een meer popachtig karakter, waarmee het daarnaast ook wereldmuziek van deze tijd is geworden. Twee genres in één jasje. Het hele concept van deze cd is door Onno Krijn bedacht. Hij componeerde, arrangeerde, produceerde, mixte en masterde 't Minne.


Three Ality

Luisterliedjes
De nummers zijn vooral mooi om écht naar te luisteren, en niet zomaar op de achtergrond te laten draaien. De teksten vertellen een verhaal dat door de drie dames, Femke Hoeksma, Sanne Hoeksma en Maeike Sijtsma, op prachtige wijze wordt overgebracht. Het is ondoenlijk er een bepaald nummer uit te lichten. De kracht van deze cd zit hem juist in het geheel.

In de stijl van de drie zangeressen is duidelijk de hand van wereldmuziekkenner Leonie Jansen te ontdekken. Niet verwonderlijk ook, want zij is de vocal coach van het drietal. Een samenwerking die een heel goed resultaat tot gevolg heeft. 't Minne is een opmerkelijk, gewaagd, uniek en geslaagd project dat zeker beluisterd mag worden.

Tracklist
1. 't Minne
2. Stamp Stamperken Stamp
3. Aanmerk Toch Mijn Geklach
4. Wij Meiskens Net
5. Vrij Ende Franck
6. Den Winter Is Een Onweert Gast
7. Oud Grijsaerd
8. De Huwerhane
9. Melancolie
10. Egidus
11. Een Lodderlijk Vrouwken
12. Wat Hoor Ik Daar
13. Dat Lot Is Nu Op Mij Gevallen
14. Alouette


Label: NOON Releasedatum:Februari 2009 Waardering: