TV: In de Hoofdrol

Chantal (rocha01)
De meeste mensen denken bij het horen van de titel In de Hoofdrol meteen aan Mies Bouwman. Zij wás toch echt dat programma. De vraag die dan gesteld moet worden is of je zo'n show na al die jaren nog wel over kunt doen, maar dan met een nieuwe presentator? De Avro heeft besloten dit toch te proberen en komt met een hernieuwde versie van het destijds zo succesvolle programma. Deze keer onder leiding van Frits Sissing.


Frits Sissing is duidelijk bezig aan een tweede carrière. Was hij eerder vooral bekend van de wat serieuzere programma's als Opsporing Verzocht, de laatste tijd treedt hij steeds vaker op in het zogenaamde entertainment-genre met bijvoorbeeld Op zoek naar Joseph. Dit uitstapje naar het genre van vermaak breidt hij nu verder uit met zijn nieuwste programma: In de Hoofdrol. Het is even wennen om hem in deze rol te zien, het komt ook een klein beetje over als degradatie als je het mij vraagt.

Het programma zelf kan absoluut niet tippen aan de eerste versie, met good old Mies Bouwman. De warmte die zij uitstraalde en haar open manier van presenteren waren uniek en daar komt Frits absoluut niet bij in de buurt. De makers van het programma hebben ook weinig gedaan om het format wat te vernieuwen. In het programma staat een gast centraal -in de hoofdrol dus- en voor deze gast worden allerlei gasten van achter een deur tevoorschijn getoverd. Verder zijn er diverse fragmenten te zien uit de carrière van de gast. Tot zover dus redelijk gelijk aan de series die Mies in de jaren '60, '80 en '90 maakte. (Weetje: De eerste aflevering was op 1 oktober 1960).


Waar de Avro de plank misslaat, is op het punt van de aandacht die er voor zowel de hoofdgast als voor diens verrassingsgasten is. De programmamakers hebben ongetwijfeld gehandeld vanuit de denkwijze dat vandaag de dag, anno 2008, er meer tempo in een programma moet zitten. Hierbij gaan ze echter volledig voorbij aan de hoofdgast, diens carrière en diens gasten. Van enige verdieping is geen sprake. Het is een parade van gasten en een flikkerende voorstelling van korte fragmenten. De gasten kunnen nog nét op de bank gaan zitten, maar tijd om de benen even over elkaar te slaan en achterover te leunen is er niet. Zodra de gasten daar ook maar even aan denken, worden ze door Frits Sissing alweer afgeserveerd en naar de reservebank verwezen.

Deze reservebank oogt niet echt comfortabel. De gasten zitten hutje-op-mutje, een makkelijke fauteuil die Mies Bouwman haar gasten bood is er bij Sissing niet bij. Wederom zal dit uit het oogpunt van de 'moderne' tijd zijn, maar het oogt toch wat armoedig. Alsof de gasten op de bank zitten bij een gymles op de lagere school, wachtend tot ze gekozen worden in het team.

Heel actueel zijn de programma's tot nu toe ook niet geweest. Grote misser was natuurlijk de eerste aflevering met Gerard Joling. Hieruit bleek dat het programma toch beduidend eerder was opgenomen en men niet de moeite had genomen om later de nieuwste ontwikkelingen (de vete met de Toppers) er alsnog later in te verwerken.


Duidelijke conclusie kan toch wel zijn dat sommige programma's gewoon te goed waren om later nog eens over te doen. Deze 'juweeltjes' uit het verleden moeten daar ook blijven. Een remake zal nooit meer worden dan een slap aftreksel van het origineel. Jammer Avro, niet alle programma's die jullie maken blijken even succesvol te zijn als jullie vele zoektochten naar musicalsterren.

Mocht je, na het lezen van deze review, toch nog een aflevering willen bekijken, kan dat hier:
Gerard Joling
Robert Ten Brink

Zender: Avro Gezien op: 23 november 2008 Waardering: