DVD: Over her dead body

Chantal (rocha01)
Romantische komedies zijn er in overvloed en het is dan ook lastig om er eentje te maken die boven de rest uitstijgt. Over her dead body doet een moedige poging. Met namen als Eva Longoria-Parker, Paul Rudd en Jason Biggs proberen de makers van de film een plaatsje te verdienen in dit overbevolkte genre. Een verhaal over liefde, verdriet, jaloezie en 'happy endings'. Is het allemaal niet al eens gedaan?

Over liefde en opnieuw beginnen
Zeker, het is allemaal al eerder gebracht, in legio andere romkoms. Over her dead body is wat dat betreft dus zeker niet nieuw. Maar daarom kan het nog wel een aardige film zijn, niet elke romkom hoeft vernieuwend te zijn. Ze moeten vooral vermakelijk zijn, en dat laatste is bij deze film best wel het geval.

Kate (Eva Longoria) staat op het punt te trouwen met Henry (Paul Rudd) wanneer zij tijdens de voorbereidingen door een ongelukkig ongeval om het leven komt. Henry is ontroostbaar en ziet het leven niet meer zitten. Voor hem geen andere vrouw meer. Zijn zus denkt hier echter anders over en besluit hem mee te nemen naar een helderziende, Ashley (een rol van Lake Bell). De bedoeling is om op deze manier afscheid te nemen van Kate en weer verder te kunnen met het leven.


Maar, je raadt het al, Henry wordt verliefd op Ashley. Wanneer 'Kate' dit ontdekt, besluit zij om als geest het leven van het prille koppel te teisteren. Ashley krijgt het zwaar te verduren, Kate laat haar geen seconde met rust. Probleem voor Ashley is echter dat niemand haar gelooft wanneer ze probeert duidelijk te maken dat ze door de overleden Kate wordt gestalkt. Dit stalken brengt allerlei -al dan niet leuke- situaties aan het licht.

Dunnetjes
Over her dead body kent een vrij dunne verhaallijn, maar vreemd is dit ook weer niet. De meeste romkoms worden niet door stevige plots gedragen. Daar moeten ze het ook niet van hebben, het zijn en blijven vooral 'zwijmel'-films waar je niet al te veel bij na wilt denken. Het thema van de stalkende overledene doet een belletje rinkelen: Ghost. Deze film van vele jaren geleden kende ook een stalkende dode (Patrick Swayze). Er zijn in het verleden meerdere films gemaakt die op deze leest zijn geschoeid.

De casting is een klein beetje vreemd. Longoria wordt toch als een soort bitcherige femme-fatale gebracht (waar ze ook bekend mee is geworden), terwijl Paul Rudd het sulletje is. De lieve, ideale schoonzoon die altijd weer over zich heen laat lopen. Dat deze twee een relatie aangaan is ietwat ongeloofwaardig, maar het is in Hollywood wel eens erger geweest. Jason Biggs (American Pie) vult dit duo dan wel weer aardig aan, met zijn geloofwaardige rol als de homo-vriend.


De release op dvd is standaard: niet meer of minder dan de film, that's it. Wanneer je van dit alles dan een optelsom maakt, kom je uit op een aardige romkom in een aardige release met een aardige hoofdrolspeler die vooral alleen aardig wil zijn. Het is duidelijk: Over her dead body is een aardige film, maar niet meer dan dat. Lekker als tussendoortje om even weg te zwijmelen zonder al te veel te hoeven nadenken, precies datgene waar romkoms voor bedoeld zijn.


Label: RCV Releasedatum: 26 november 2008Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.