Diversen: Peter's Zeurkalender 2009

Chantal (rocha01)
Bij het naderen van het eind van het jaar is het weer tijd om ons te gaan oriënteren op de scheurkalenders. Menig toilet wordt erdoor opgeleukt. Waar de één kiest voor Fokke & Sukke, kiest een ander weer voor Garfield. Er zijn legio scheurkalenders en het zou dan ook wel heel vreemd zijn als er niets voor je bij zit. Bij FOK! kregen we dit jaar (evenals vorig jaar) de beschikking over Peter's Zeurkalender 2009. De vuurrode uitstraling maakt dat je hem niet kunt missen. Hij valt meteen op in de schappen en zal zeker je aandacht trekken. Peter van Straaten is er weer in geslaagd om 365 bladzijdes te vullen met de meest herkenbare situaties uit het dagelijks leven. Het is eigenlijk 'not done', maar om een zinnig woord te kunnen zeggen over deze kalender moeten we hem toch écht doorbladeren... wij kunnen niet wachten tot we alle dagen voorbij hebben zien komen en hebben afgescheurd, want dan ligt versie 2010 al weer in de winkels.

Pentekeningen
Peter van Straaten is bekend om zijn typische pentekeningen. De stijl is heel consistent en wordt in elke tekening doorgevoerd. Dit straalt uniformiteit uit, ondanks dat er niet één vast personage is dat op elke tekening voorkomt. Het is inmiddels de 16de keer dat Peter's Zeurkalender uitkomt. Het persbericht dat bij de kalender zat, was wel enigszins arrogant. Er stond in vermeld dat het de best verkochte scheurkalender van het jaar is. Vreemd, want het grote kopen moet nog komen; scheurkalenders zijn een geliefd kerstcadeautje. De meeste mensen richten zich pas op het aanschaffen van een nieuwe kalender als ze ergens in de laatste maand zijn van hun huidige kalender. Het statement van 'best verkocht' is dus wat voorbarig. Kom daar in januari nog maar eens op terug, uitgever Harmonie.

Dan de kalender zelf; deze is wederom van een goede kwaliteit. Her en der komisch, soms hilarisch, maar vooral overal herkenbaar. Van Straaten is een meester in het schetsen van situaties die we zelf vaak niet onder ogen willen zien. Hij houdt de 'lezer/scheurder' een spiegel voor. De alledaagse situaties worden ietwat overdreven om de boodschap duidelijker over te laten komen. Vooral dit alledaagse karakter maakt Peter's Zeurkalender een succes. Naast de gangbare dagen heeft Van Straaten ook op de speciale dagen -Pasen, Moederdag, Kerstmis enz.- aandacht besteed aan het karakter van deze dagen. Maar zelfs op feestdagen blijft de identificatie van de scheurder met de tekening voorop staan.


Wedstrijd
Vorig jaar was er aan de kalender een 'onderschriftenwedstrijd' verbonden. Reden hiervoor was toen het 15-jarig jubileum. Wegens groot succes is er dit jaar voor gekozen wederom zo'n wedstrijd te organiseren. Aan het eind van de kalender, ná 31 december, is een tekening opgenomen zonder onderschrift. Het is de bedoeling dat je hier zelf een pakkend onderschrift bij bedenkt. Je kunt je onderschrift tot 16 januari 2010 inleveren bij de uitgever. De hoofdprijs is de originele tekening van Peter van Straaten met jouw onderschrift eronder (uniek dus). Troostprijzen zijn uiteraard de kalender voor 2010.

Alles bij elkaar is Peter's Zeurkalender 2009 gewoon weer een degelijke scheurkalender. Voor de verzamelaars en liefhebbers van Van Straatens pentekeningen is het zeker een must. Voor alle anderen: ga naar de winkel en bekijk eerst wat er nog meer in scheurkalenderland te krijgen is en bepaal dan je keus. Peter's Zeurkalender 2009 is één van de vele en realiseer je wel dat je er een jaar aan vast zit, dan moet je niet over één nacht ijs gaan.


Uitgever: De Harmonie ISBN: 9789061698548 Pagina's: 365 natuurlijk
Waardering: