DVD: Romulus, My Father

Tim
Maar liefst vier prijsvermeldingen sieren de cover van de dvd Romulus, My Father. Met Eric Bana (Munich, Troy, The Hulk) als hoofdrolspeler wordt in deze film het verhaal verteld van de Roemeense schrijver en filosoof Raimond Gaita. Het levensverhaal van de in AustraliŽ woonachtige Roemeen dat hij in boekvorm uitbracht in 1999 wordt eindelijk verfilmd. In deze autobiografie van de van geboorte Duitse filosoof staat vooral de band tussen zijn vader en hemzelf centraal.Romulus, My Father heeft onder andere de prijs voor beste film van het Australische Film Instituut ontvangen. Eric Bana mocht zich vorig jaar dankzij Romulus, My Father in eigen land tevens de beste acteur noemen. De memoires bespreken het leven van de jonge Raimond Gaita, de man die later zou uitgroeien tot een gerenommeerd filosoof en schrijver. De tienjarige Raimond heeft het niet makkelijk in het AustraliŽ van de jaren '60, omdat het zijn gezin ontbreekt aan de nodige financiŽle middelen. Desondanks is zijn vader, de naamgever van de film, zijn grote held. Helaas voor Romulus vindt zijn vrouw Christina dat niet, zij vindt hem maar een mislukkeling. Romulus blijft zich voordoen als de sterke man van het gezin die een goed voorbeeld voor hun zoontje Raimond moet zijn.
Drama
Zoals gezegd vindt Christina haar man maar een mislukkeling en daarom gaat ze er met een andere man vandoor om vervolgens ver weg te gaan wonen. Raimond en Romulus blijven achter en proberen er met z'n tweeŽn het beste van te maken. Dat lukt vrij aardig, al mist Romulus zijn vrouw en Raimond zijn moeder. Het leven van vader en zoon verloopt redelijk normaal, totdat Christina terugkeert met haar minnaar. Vanaf dat moment is Raimond verwikkeld in een familiedrama dat zijn weerga niet kent. Het is een wonder dat de kleine jongen zelf niet van het pad raakt. Zijn vader daarentegen kan niet omgaan met alle problemen en wordt langzaam steeds labieler.Heftig
De jonge Raimond moet, net als zijn vader, enorm worstelen met zijn emoties en krijgt het steeds moeilijker. De band tussen vader en zoon staat centraal en wordt schitterend bevestigd in een shot waarin zij allebei aan de kant van de weg staan te plassen. De rol van Raimond wordt overigens fantastisch vertolkt door de jonge Kodi Smit-McPhee, een prima nieuwkomer in het vak. Het is een aangrijpende film waarin de wereld te zien krijgt wat er allemaal in het jonge leven van de filosoof is voorgevallen. Het is jammer dat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. De film duurt ook slechts 100 minuten, en er zijn veel heftige dingen die je als kijker toch wilt verwerken. Maar daar krijg je weinig tijd voor. Verder is Romulus, My Father een meeslepende verfilming van de memoires van de filosoof Gaita. Het is vooral bijzonder om te zien wat deze man heeft doorgemaakt, zeker nu je weet wat er van hem geworden is.


Label: DFW Releasedatum: 9 november 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t