DVD: Hotel Babylon - seizoen 3

Lars (detulp050)
Als je regelmatig in een luxe hotel verblijft, dan zou je denken dat er werkelijk helemaal niets gebeurd in het gebouw. Er zitten wat gasten in de lounge, de kamers worden opgemaakt en de handige receptionist probeert wat theaterkaartjes te reserveren voor de gasten. Toch is een hotel -vooral in de metropolen van de wereld- net een drukke bijenkorf, maar dan vooral achter de schermen. De aardige receptionist zorgt op verzoek voor dames van lichte zeden voor de gasten, er worden in de bar de meest criminele zaakjes besproken en in de kamers wordt druk de liefde bedreven of ruzie gemaakt. Afgelopen jaar konden we zien hoe druk het kan zijn in de Nederlandse hotels van de NH-keten in de serie Hotel van SBS6, maar veel leuker is het natuurlijk om de boel iets te dramatiseren. Het resultaat zagen we al eerder in de eerste twee seizoenen van de Britse serie Hotel Babylon. Het derde seizoen was afgelopen najaar te zien op NET5 en is sinds kort verkrijgbaar op dvd.



Net als in de voorgaande jaren worden de medewerkers van Hotel Babylon behoorlijk bezig gehouden door hun opvallende, soms veeleisende of merkwaardig gasten. En als ze de verzorging van hun klanten niet aan hun hoofd hebben, dan houden ze zich ook nog eens met elkaar bezig. Zo twijfelt Charlie (Max Beesley) nog steeds over zijn relatie met receptioniste Anna (Emma Pierson). Ondertussen probeert barman Gino (Martin Marquez) zich te profileren ten koste van zijn broer, die op bezoek komt uit Spanje en raakt Food- and Beveragemanager James Schofield (Raymond Coulthard) eerst erg gecharmeerd van een wel heel erg vriendelijke wijnverkoopster en later door een wat klunzige serveerster. Het houdt het personeel nogal af van hun normale werkzaamheden, waarvoor ze eigenlijk al hun aandacht nodig hebben. Zo vermoeden conciërge Tony en barman Gino dat een stelletje een pornofilm opneemt in het hotel, brandt er een felle concurrentiestrijd uit met een nabijgelegen hotel, wordt een arrogante topkok ingehuurd om de kaart wat op te vijzelen en wordt een gebedsgenezer lastig gevallen door ontevreden klanten.



Waar het eerste seizoen van Hotel Babylon nog vrij realistisch was, met zo nu en dan een stapje richting het absurde, daar is de serie nu wel een beetje doorgeschoten. De gasten worden elke aflevering een tikje excentrieker en de dramaserie lijkt daarmee steeds meer te lijken op een luchtige klucht. De dragende kracht van de serie, hoofdrolspeler Charlie verlaat de serie helaas gedurende het derde seizoen en zijn taak als manager wordt overgenomen door een onervaren joch. Het doet de serie weinig goeds, want naast de overdreven verhaallijnen weet hij maar weinig serieuze invulling te geven aan zjin rol. Ook het hoofd van de huishouding, Jackie (Natalie Jackson Mendoza) verlaat de serie, waardoor de serie binnen drie seizoenen maar liefst vier hoofdrolspelers is kwijtgeraakt. Toch kent het derde seizoen ook een nieuw gezicht, namelijk dat van PR-medewerkster Emily (Alexandra Moen). Om het hotel wat meer aanzien te bezorgen, moet ze haar trukendoos opentrekken, maar ook haar rol draagt helaas bij aan het hoge kluchtgehalte van Hotel Babylon.



Het acteerwerk is er niet beter op geworden en de verhaallijnen zijn een stuk ongeloofwaardiger. Maar de serie is als luchtige komedie, met af en toe een serieuze toon, nog erg de moeite waard. Na het vertrek van Jackie en Charlie zakten de kijkcijfers bij de BBC behoorlijk (van ongeveer vier miljoen naar drie miljoen), maar toch heeft de omroep aangekondigd komend voorjaar een vierde seizoen uit te gaan zenden. De release op dvd, met een adviesprijs van 25 euro, is voor de fans in ieder geval de moeite waard, als is het ontbreken van leuke extra's een gemis.


Label: Just Entertainment Releasedatum: 21 december 2008 Kijkwijzer: Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.