CD: Black Rebel Motorcycle Club - B.R.M.C.

Joost Melis (Pink_Floyd)
Black Rebel Motorcycle Club houdt dit jaar grote schoonmaak. In juni van dit jaar stapte drummer Nick Jago uit de band, al kwamen zijn eigen woorden eerder in de buurt van ontslag. Hij hield er dan ook wel eens vreemd gedrag op na, zo is hij bij de uitreiking van een Video Award in 2003 ooit hardleers het podium afgesleept. In mei 2007 kwam de drummer terug om een jaar later weer zonder Motorclub-jasje te gaan spelen. Niet alleen de band werd opgeruimd, maar ook de eerste twee albums zijn dit jaar opgepoetst. Het debuut B.R.M.C. en Take The On, On Your Own, de albums waar Jago nog wel een rol vervulde, werden onder de allesreiniger gelegd en voorzien van wat extra ornamenten.


Het prijsnummer van B.R.M.C. is natuurlijk 'Whatever Happened To My Rock 'n' Roll (Punk Song)'. Een kneiter van een rockhit, een fragmentatiebom van riffs, rauwe vocalen en beukende herrie. Uptempo als een speedverslaafde jagen de leden de rock door een dwangbuis heen. Persoonlijk vond ik het één van de beste rocktracks van 2001. Samen met The Strokes luidden zij de bel voor de terugkeer van de garagerock. Maar naast dit omnipotente nummer bevatte het debuut van het trio nog heel wat meer kracht. 'Red Eyes And Tears' mixt een occulte sound met lo-fi rock en zuigt je mee een donkere steeg in. 'Awake' is Kula Shaker met pleinvrees. 'White Palms' zet de diepe bas als joker in. 'Spread Your Love' mengt de eerder genoemde The Strokes met Oasis. 'Head Up High' waant je in een Twin Peaks setting. Kortom, een plaat met hoekige garagerock en duistere ingetogen momenten.


Nu komen daar vier bonusnummers bij, allen als extra's van de single-releases van 'Love Burns' of 'Spread Your Love'. 'At My Door' is een akoestisch rustmoment, waarin de herhaling parten gaat spelen. Een weinig interessante toevoeging aan de plaat eigenlijk. Ook 'Screaming Gun' en 'Tonight's With You zijn geen prijsschieters. Het kabbelt lekker voort in de schemering die het trio al met het originele album materiaal wisten neer te zetten, maar echt warm of koud word je er niet van. 'Loaded Gun' klinkt in tegenstelling tot 'Screaming Gun' wat spannender en nog grauwer dan het albummateriaal, meer tekstueel is het wederom overwegend herhaling. De re-release van het album kan geen kwaad, maar om nu te zeggen dat de fans deze plaat moeten aanschaffen in plaats van het origineel, nee.


Label: Virgin Records Releasedatum: Oktober 2008
Waardering origineel: - Waardering Bonus: