DVD: Waar is het Paard van Sinterklaas?

Chantal (rocha01)
Het is alweer even geleden dat de film Het Paard van Sinterklaas in de bioscopen te zien was, 2005 om precies te zijn. Een jaar later kwam hij uit op dvd. Een goede release-datum is altijd belangrijk en dus verscheen de film destijds in het najaar, zodat hij door de Goedheiligman veelvuldig kon worden geschonken aan alle lieve kinderen. En al die zoete, lieve kindjes hopen ongetwijfeld dat zij dit jaar het vervolg op deze film in hun schoen zullen vinden: Waar is het Paard van Sinterklaas?. De film was vorig jaar in de bioscoop te zien en is nu op dvd verkrijgbaar. Sinterklaas zal zijn Pieten vanaf 22 oktober de winkels insturen om de dvd te kopen. Je zou dus zomaar één van zijn pietermannen tegen kunnen komen bij Bart Smit of Toys R'Us. Loop ze niet voor de voeten... je kind zal het je niet in dank afnemen. Maar nu genoeg gemutst, het gaat om de film en die is weer leuk en spannend, zoals een kinderfilm moet zijn.

Winky Wong
Natuurlijk speelt in deze vervolgfilm ook Winky Wong (Ebbie Tam) weer de hoofdrol, dat kan ook niet anders. Winky is inmiddels aardig gewend geraakt aan Nederland en zij voelt zich al bijna een gewoon Nederlands meisje. En zoals veel Nederlandse meisjes is Winky's droom uitgekomen: zij heeft een 'verzorgpaard'. Maar niet zomaar eentje, nee, zij mag namelijk Amerigo verzorgen, het paard van Sinterklaas.

Sinds deze weer is vertrokken is het haar taak te zorgen dat het Amerigo aan niets ontbreekt. Één ding is haar wel te verstaan gegeven: ze mag níet op hem rijden tot haar eerstvolgende verjaardag. Winky kan haast niet wachten. Maar vóór ze echt op Amerigo mag rijden, moet ze eerst op een pony rijles nemen. Winky vindt het maar niets, een pony is geen écht paard. Winky trekt haar welbekende ondeugende schoenen weer aan en besluit toch op Amerigo te gaan rijden. Op zich gaat het allemaal, tot hij schrikt van de hond van Winky's vriend. Hij slaat op hol en gaat er vandoor. Een zoektocht begint, vol spannende avonturen. Want één ding staat vast: het paard móet gevonden worden.


Perfecte kinderfilm
Evenals zijn voorganger is ook deze film weer het voorbeeld van een goede kinderfilm. Misschien kunnen we zelfs beter zeggen dat het een heuse familiefilm is, want niet alleen kinderen zullen ervan genieten. Ook ouders kunnen er zich in vinden en zullen een lach niet kunnen onderdrukken. Het is mooi om te zien dat er in ons land nog altijd ruimte is om dit soort films te maken en op die manier bij te dragen aan het behoud van het Sinterklaasfeest. Dit staat toch al jaren onder druk door de opkomst van kerst.

De film is een goede samenwerking tussen Mischa Kamp (regisseuse) en Tamara Bos (scenario). Zij weten zonder veel moeilijke woorden het verhaal over te brengen. De beelden doen het werk, woorden zijn slechts een aanvulling. Waar is het Paard van Sinterklaas? is daardoor voor elke leeftijdsgroep een leuke film.


Houden van
De hoofdpersoon, Winky Wong, is aandoenlijk. Je moet wel van haar houden ondanks het kattenkwaad die ze uithaalt. Het is namelijk allemaal niet meer dan kattenkwaad en Winky is zich veelal niet bewust van het feit dat zij iets fout doet. In haar hart is ze puur en lief, maar af en toe gewoon wat onhandig. Een meisje naar ieders hart en ze zal wederom weer vele harten stelen.

De release op dvd is goed gepland, zoals al eerder aangehaald. Eind oktober is de perfecte tijd om een film over Sinterklaas op de markt te brengen. Naast de film treffen we de bioscooptrailer uit 2007, een 'achter de schermen'-documentaire en een mooi fotoboek aan. Het maakt de release op een goede manier af en de dvd is een aanrader voor onze Goedheiligman... menig schoen mag er wel mee gevuld worden. Hopelijk heeft de speelgoedwinkel van Sinterklaas er voldoende ingekocht.


Label: Warner Bros Releasedatum: 22 oktober 2008 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: