CD: Putumayo - Women of Jazz

Chantal (rocha01)
Met de snelheid van een gemiddelde komeet weet Putumayo cd's uit te geven. Nog niet zo lang geleden besteedden we hier aandacht aan twee andere albums van het label, Acoustic Arabia en Sesame Street Playground en nu ligt het volgende schijfje alweer in de winkel. Dit keer een lekkere jazzplaat die luistert naar de naam Women of Jazz. Jazz kent eigenlijk al heel lang een ietwat selectief publiek, het is over het algemeen geen genre dat een heel breed draagvlak kent. Geheel onterecht zou je zeggen na het luisteren van deze cd. Jazz is, zoals blijkt na een paar luisterbeurten van Women of Jazz, heel toegankelijk en zou zeker bij een nog breder publiek onder de aandacht gebracht mogen worden. Putumayo draagt hier zijn steentje aan bij.

'Women rule'
De nieuwste cd van het label Putumayo is er eentje die louter en alleen plaats biedt aan vrouwen. Emancipatie in zijn puurste vorm zou je kunnen zeggen. Het is een mooi gegeven om eens een album in handen te hebben dat pure vrouwelijkheid uitstraalt. Die vrouwelijkheid in combinatie met de warmte van jazz zorgt voor een heerlijke ambiance. De eerste klanken van de cd geven je meteen een warm gevoel, alsof er een deken om je heen wordt geslagen. Alle kou verdwijnt als sneeuw voor de zon en je voelt een tinteling door je lichaam gaan. Op de klanken van Melody Gardot's 'Goodnite' trapt deze cd af. Een aardige binnenkomer die zeker naar meer smaakt.

Via Cassandra Wilson met haar 'Lover Come Back To Me' kom je aan bij één van de juweeltjes van het album, Hope Waits met 'I'll Be Satisfied' (waarvan onderaan deze review een YouTube-opname te beluisteren is). De nadruk ligt wel op 'één van de juweeltjes', want het zijn eigenlijk allemaal parels. Je kunt de één niet beter noemen dan de ander, elk heeft een unieke warmte en intensiteit in zich. Deze cd is gewoon een hele lekkere 'cosy' jas die je aantrekt en die meteen als gegoten zit.


Jennifer Hartswick


Stabiliteit en kwaliteit
Het wordt wat eentonig, maar Putumayo is gewoonweg een label dat steevast goede uitgaven in de markt zet: stabiel en van hoge kwaliteit. Zo ook weer met deze cd, Women of Jazz. Een lekkere verzameling pure jazz-tracks die het hart van menig jazzliefhebber sneller zal doen kloppen. Ben je wat minder bekend met de jazzstroming, dan is deze cd een hele mooie kennismaking. Dit is ook vaak het doel van Putumayo als label; kennismaken met muziekstromingen en landen met hun muziekstijlen. Vanaf 31 oktober kun je je verzameling Putumayo's weer een cd rijker maken, het is aan te bevelen.

Putumayo heeft op de site onderstaande videoclip geplaatst om een indruk te geven van het werk dat op deze cd aangetroffen kan worden. Deze willen wij van FOK! onze lezers niet onthouden.


Hope Waits - I'll Be Satisfied


Tracklist

1 Melody Gardot • Goodnite
2 Madeleine Peyroux • Dance Me to the End of Love
3 Cassandra Wilson • Lover Come Back To Me
4 Sophie Milman • Lonely in New York
5 Hope Waits • I'll Be Satisfied
6 Kate Paradise • Mean to Me
7 Jennifer Hartswick • Lover Man
8 Stacey Kent • Shall We Dance?
9 Della Griffin • It Could Happen to You
10 Etta James • Since I Fell for You


Label: Putumayo World Music Releasedatum: 31 oktober 2008
Waardering: