CD: Nina Kinert - Pets and Friends

Joost Melis (Pink_Floyd)
Na de eerste pianoklanken denk je dat je te maken hebt met een remake van Gary Jules' 'Mad World'. Er komt echter geen mannelijke fluisterstem naar voren, maar een vrouwelijke engelenstem die oorstrelend haar fragiele verhaal uiteen zet. Serene pianoklanken en strijkers verzorgen de omringende schoonheid van Gary Jules. Daarna gaat het even richting Tori Amos, maar uiteindelijk komen we gewoon bij Nina Kinert uit, met haar succesvolle single 'Beast'.


Nina is 24 lentes jong en groeide op in een roze huis net buiten Stockholm aldus haar myspace. Samen met het lieflijke deuntje van zojuist en de albumtitel zou je misschien denken dat het album Pets and Friends een zoetsappig en braaf geheel behelst. Het tegendeel is waar. Luister bijvoorbeeld eens naar de tekst van 'I Shot My Man', waarin ze haar geliefde, zijn kind en zijn vrouw genadeloos neermaait. Over stuwende en duistere klanken zingt ze schijnbaar poeslief hoe ze een heel gezin afmaakt. Ook de opener 'Combat Lover' bevat een schemerige kant. Samen met Ane Brun, die meerdere malen de backing vocals voor haar rekening neemt, verzorgt Nina Kinert de prachtige vocalen terwijl onder hun stemmen de piano, mellotron en saxofoon naast het gebruikelijke instrumentarium klinken.


Low-tempo composities met referenties naar Ane Brun, Feist en Emmylou Harris vullen de plaat. Zacht en fragiel, maar toch opwindend en intens zijn haar creaties, kleurrijk als een kameleon. Ze kunnen van felrood ineens omslaan naar donkergrijs en vice versa. Het gebruikte instrumentarium is ook van vele soorten. Een wurlitzer, een (bas)cello, een kapotte ukelele, een carillon, een klavecimbel en een steel pan passeren de revue. Een zeer gevarieerde verzameling, maar ondanks dat sluipt af en toe het risico erin dat de muziek iets te langzaam voortkabbelt en verschillen tussen de tracks te klein worden. Geen plaat om dood te draaien, maar uitermate geschikt voor de spaarzame momenten dat je behoefte hebt aan een kameleontisch engeltje.


Label: Another Records/V2 Datum: September 2008 Waardering: