De Kolonisten van Catan - de jubileum editie

koei
Vorige week vond in Amsterdam het NK Kolonisten van Catan plaats. Het bordspel bestaat dit jaar 10 jaar, en dat was reden om dit NK groots uit te pakken met de presentatie van een gelimiteerde 10-jaar editie van het spel.



In mei en juni van dit jaar vonden zestien regionale voorrondes plaats om één van de deelname-plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap in de wacht te slepen. 64 plaatsen waren er beschikbaar voor het NK dat vorige week plaats vond in het Amsterdamse Hotel Arena. Het deelnemersveld was erg wisselend. Mannen, vrouwen, kinderen en studenten speelden allemaal gezamelijk. Hoewel je zou verwachten dat er op een Nederlands Kampioenschap een gespannen sfeer zou hangen en het hard tegen hard gespeeld zou worden, viel dat heel erg mee. Er hing een gezellige sfeer waarbij er gesprekken tussen verschillende tafels waren over hoe het ging en wie er aan het winnen was. Vergeleken met hoe een spelletje Catan er bij mij thuis aan toe kan gaan ging het hier allemaal zeer gemoedelijk en leek winnen minder belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het bij een kampioenschap natuurlijk altijd om de winst, en bij dit toernooi stonden er dan ook een aantal mooie bronzen, zilveren en gouden speelstukken klaar voor de winnaars. De 22-jarige Rik Wijnolds ging uiteindelijk met de gouden speelstukken aan de haal door in de drie rondes in totaal 13 plaatspunten en 34 bordpunten te verzamelen. De zilveren speelstukken gingen naar Bas van der Meulen uit Utrecht en Frans de Bode uit Zuid-Holland mocht de bronzen speelstukken mee naar huis nemen.



Aangezien de grootste Kolonisten van Catan-fans bijeengekomen waren, en het spel dit jaar tien jaar bestaat, werd op het kampioenschap ook de speciale Kolonisten van Catan jubileum-editie gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd op het podium overhandigd aan Winston Gerschtanowitz, wat op zich wel een beetje vreemd was aangezien het spel dagen daarvoor al in de winkels lag. Maar het gaat om het gebaar natuurlijk. Na een korte presentatie over de geschiedenis van het spel en het tonen van de TV-reclame was het tijd voor een hapje en een drankje, om vervolgens de jubileum-editie thuis uit te gaan proberen.