CD: Yevgueni - Aan de arbeid

Chantal (rocha01)
Yevgueni, wie zeg je? Dit zal, helaas, bij velen de eerste reactie zijn. Want zeg nu eerlijk, in ons land is de naam niet heel erg bekend. Dit is zeker jammer te noemen, we missen namelijk best wat wanneer we de band uit ons buurland België niet kennen. Het gaat hier om een kwintet met als basis Maarten Van Mieghem, Geert Noppe en Klaas Delrue die ooit als trio zijn begonnen. De hier besproken cd, Aan De Arbeid is het tweede album van de groep uit de lage landen. De titel van het album is wel leuk gekozen. Op een bepaalde manier 'past' het er gewoon bij. Niet alleen zijn de heren 'aan de arbeid' gegaan om deze cd te maken, ook om zelf 'aan de arbeid' te gaan onder het genot van deze muziek is geen straf. Een titel met een dubbele betekenis dus, altijd lekker.

Diversiteit
Yevgueni zet met de nieuwste cd een lekkere plaat in de schappen. Het is vooral een verzameling nummers die heel divers is wat betreft de onderwerpen van de teksten. Ondanks dat zanger Klaas Delrue altijd zeer aangename nummers over het gebruikelijke onderwerp 'de liefde' ten gehore kan brengen, is dat zeker niet het enige dat de cd brengt. Qua onderwerpkeuze heeft de band een zeer brede kijk: liefde, honger, zwervers, maar ook het wat minder zware doen van de dagelijkse vaat (iets waar iedere man graag voor wegrent). De diversiteit maakt het album een aangename mix tussen de wat zwaardere en de wat luchtigere teksten.

Yevgueni was op hun eerste cd, Kannibaal vooral meer 'theatergericht'. Het ging bij die nummers meer om cabaretachtig materiaal. De nieuwste plaat heeft een meer popachtig karakter, wat zeker een geslaagde switch valt te noemen. Poprocknummer 'Man Zijn' laat heel duidelijk deze nieuwe kant horen. Delrue kan het zeker hebben. Gelukkig is er ook nog altijd die cabaretkant te horen zoals bij 'Overal Schoonheid'. Niet alleen in onderwerpen, maar dus ook in stijl heeft de band een diversiteit in huis.


Yevgueni


Sfeer en plezier
Wanneer je de cd op zet, valt meteen op dat de heren vooral veel plezier hebben in het maken van muziek en het vermaken van de luisteraar. Dit draagt zeer goed bij aan het sfeertje. Normaal is het moeilijk dit met een cd over te brengen, maar Yebgueni heeft niet per se een live-optreden nodig om die ambiance mee te geven. Ook het optimisme en de positieve insteek van de teksten maakt dat je na het beluisteren van de cd ineens een stuk vrolijker in het leven staat. Dat is toch een leuke bijkomstigheid, naast gewoon een lekkere cd.

Yevgueni verdient meer bekendheid in ons land, zeker na deze tweede cd. Poprock uit de lage landen, dat is toch wel de beste benaming voor Aan De Arbeid. Laten we hopen dat de aandacht die deze cd nu hier op FOK! krijgt, bijdraagt aan meer bekendheid en dat de verkoopcijfers in Nederland ook omhoog gaan. De heren verdienen het zeker. Laat maar snel weer van je horen Yevgueni!

Tracklist

1. Aan de Arbeid
2. Robbie II
3. Overal Schoonheid
4. Tita Tovenaar
5. Honger
6. Man zijn
7. Marcel
8. Vergif
9. Morgen Komt Ze Thuis
10. Verloren Zoon
11. Zo Donker


Verloren Zoon



Label: Petrol Releasedatum: 22 september 2008 Waardering: