Evenement: ZXZW - Independent Culture

Afgelopen week stond Tilburg in het teken van het ZXZW festival. De hele week traden er meer dan 270 bands op die verschillende stijlen vertegenwoordigen uit verschillende landen. Op welgeteld 24 verschillende locaties traden er acts op. Naast de muzikale inbreng waren er films en exposities van fotografen en kunstenaars te bewonderen.

Zaterdag 20 september ben ik naar Tilburg gegaan om wat van de ZXZW sfeer te proeven. Voordat er een band begon ben ik naar een expositie gegaan van de Amerikaanse blackmetal fotograaf Peter Beste. De foto’s uit de serie “True Norwegian Black Metal” waren erg indrukwekkend. Foto’s met mooie kleuren, interessante composities en uitdagende personen waren te bewonderen in Kunstenpodium T.

De openingsact in de Bat Cave van poppodium 013 was een voorbeeld van de muziekstijl noise. De Engelse band Dethscalator begon een half uur te laat en liet de vooral opgekomen pers op zich wachten. Eenmaal begonnen merkte ik dat de punkinvloeden toch nog knikkende hoofden veroorzaakten. De jongens hadden maar weinig contact met het publiek, de zanger hield zich vooral bezig met bier drinken, en de zaal liep dan ook al snel leeg.

Dethscalator

Aan de overkant van de 013, in muziekcafé Cul du Sac, speelde de punkrock band Munity On The Bounty uit Luxemburg. Voordat het optreden begon werden er nog even nieuwe snaren op de gitaren gezet, dus ik was erg benieuwd. Na een mysterieus intro explodeerde de band bijna en straalden ze alleen nog maar energie uit. Het was aardig vol in het café, de bezoekers leken de voornamelijk instrumentale band ook geslaagd te vinden. Volgens de gitarist mocht het publiek nog wat enthousiaster worden: “You can stand on the monitor if you want, we like to party with you!”

Munity On The Bounty

In de kelder van de V39, een jongerencentrum, speelde een aparte combinatie. De band Total System Faillure bestaat uit een experimentele saxofonist en een artiest die aan de knoppen van een sample apparaatje draait. Het was een ware kunstact. Melodieën waren niet te vinden, maar het was een leuke act om naar te kijken. Ook de belangstelling van het publiek werd getrokken, want aan het einde van het optreden stond de zaal vol.

Total System Faillure

Terug in de 013 lukte het me nog net om het einde van de band Crayonsmith uit Ierland mee te pikken. Met elektronische pop liedjes bespeelden ze het publiek. Deze act werd dan ook druk bezocht.

Crayonsmith

De volgende band Gura uit België bestond enkel uit een drummer en een bassiste. Samen maakten ze muziek in de stijl noise, met freejazz invloeden. Naast het vele geluid wat ze produceerden kwamen er af en toe jazzy melodietjes langs die aansloegen bij het publiek.

Gura

De New Yorkse noiseband Talibam! maakten weer hele andere noise. Het duo op drums en synthesizer was opvallend aangekleed en wekten de belangstelling van veel bezoekers. Met opvallende thema’s als 'het ondergoed van je moeder' heeft de band een komische inslag.

Talibam

In de kleine zaal van de 013 stond de band Gonga uit Engeland. Met veel gitaar en emotionele zang maken ze stoner. De zanger gaat helemaal in de muziek op, en is daarom ook leuk om naar te kijken. De zaal staat vooral vol met langharige bezoekers.

Gonga

In café ’t Buitenbeentje staat een Nederlandse act met een totaal andere stijl dan wat ik tot nu toe gezien heb. De singer songwriter Joop Visser treedt op met Jessica van Noord. Met enkel een akoestische gitaar zingen ze protestsongs uit verschillende series. Over thema’s als Geert Wilders, Boer Zoekt Vrouw en de President Verkiezingen in Amerika zingen ze enigszins spottende liedjes. Het publiek vindt het geweldig en ze willen meer liedjes horen dan de 10 die Joop het publiek beloofde.

De Tilburgse band Bunkur staat daarmee extreem in contrast. Deze band maakt doom, een duistere muziekstijl. De band bestaat uit twee bassisten en een theatrale drummer. Samen produceren ze veel geluid zonder melodieën, wat bij deze muziekstijl past. De zaal staat aardig vol wat betekent dat er genoeg liefhebbers zijn van deze stijl.

Bunkur

De laatste band die ik gezien heb deze geslaagde dag was de punk hardcore band uit Amerika, Paint It Black. Met raggende gitaren en een energieke zanger maakten zweepten ze het publiek op. De zaal was vol en vooraan werd een grote mosh pit gebouwd. Het was duidelijk dat deze band in de smaak viel bij de bezoekers.Ik kan concluderen dat het een erg geslaagde dag was. ZXZW is een festival met voor ieder wat wils. Ook is het een goed festival om nieuwe bands te ontdekken, en je muziekkennis te verbreden. Het is mooi om te zien hoeveel verschillende mensen er op dit festival afkomen. ZXZW 2009 zal plaatsvinden van 13 tot en met 20 sepember.

Foto's door: Bram Muller Tekst door: Esther (Dupje)