CD: Dennis Kolen - Hard Road/Muddy Track

Claudia (KickassClaudia)
Met Hard Road/Muddy Track brengt Dennis Kolen na 'The Jinx' (2005) en 'Wild Oats' (2007) zijn derde solo plaat uit. Nadat de Rotterdamse formatie Wyatt ten onder was gegaan heeft Kolen zich met hernieuwde moed op zijn solo carrière gestort en zijn plan is om elk jaar een nieuwe plaat uit te brengen. Dit plan lijkt te gaan lukken aangezien hij de afgelopen vijf jaar elk jaar een nieuwe plaat heeft uitgebracht, hetzij met zijn voormalige band, hetzij solo.

Zijn laatste album, Hard Road/Muddy Track, is in vier dagen opgenomen. Kolen wilde deze keer een minder geproduceerde plaat maken om zo het geluid 'puur' te houden; zoals het zou klinken als het live op een podium gespeeld zou worden. Om dit te bereiken is de hele band in dezelfde ruimte gaan zitten om zo de tracks live op te nemen.
Het doel dat Dennis Kolen voor ogen had is ruimschoots bereikt. De plaat heeft een intiem geluid, alsof de band naast je zit te spelen, compleet met een Steve Earle-achtige aanmoedigingsschreeuw in het midden van een nummer, zoals in 'Don't Be Denied'.

'I Have Changed' klinkt ook als iets wat een jongere Steve Earle gemaakt zou kunnen hebben; een stevige akoestische rocker die het ongetwijfeld ook goed zal doen op de elektrische gitaar. Twee andere tracks die ook in deze categorie vallen zijn 'That Train Is Gone' en 'God Of The Mountain'.
'The Beach Song' doet zijn titel eer aan en doet de luisteraar denken dat het rond een kampvuur is ingespeeld en met 'Elementary' heeft Kolen een mooi ingetogen nummer afgeleverd.

Hard Road/Muddy Track is een goede plaat geworden, die alleen maar beter wordt met meerdere luisterbeurten. Door de intieme productie komt de combinatie tussen country en rock goed over en heeft het album een tijdsloos, klassiek geluid. Dennis Kolen laat met deze plaat duidelijk zien dat hij goed uit de voeten kan met het Americana genre.


Label: V2 Records Releasedatum: 20 september 2008
Waardering: