CD: Amanda Palmer - Who Killed Amanda Palmer?

Claudia (KickassClaudia)


Als de naam Amanda Palmer je bekend voor komt, dan ben je waarschijnlijk bekend met The Dresden Dolls. Amanda Palmer is de helft van dit populaire duo en Who Killed Amanda Palmer? is haar eerste solo plaat.

Wat begon als een onderbreking van het drukke schema van The Dresden Dolls om in haar slaapkamer wat solo nummers op te nemen, eindigde in een debuutplaat geproduceerd door zanger/pianist Ben Folds. Hij was zo onder de indruk van haar kwaliteiten dat hij aanbood om de productie van het album op zich te nemen toen hij hoorde van haar solo project.
Palmer is geboren en getogen in Boston en heeft een zeer diverse achtergrond. Dit komt naar voren in haar werk met The Dresden Dolls, waarin ze samen met drummer Brian Viglione muziek en theater op een bijna burleskachtige manier combineert.

Deze trend zet de zangeres/componist door op haar solo project, een toneelgroep zal samen met Palmer gaan touren om de teksten uit te beelden, ze heeft meegewerkt aan een film van 30 minuten die een zestal nummers begeleid en er zal een boek verschijnen in samenwerking met de bekende auteur Neil Gaiman. Dit boek zal bestaan uit een collectie foto’s met als thema het fictieve overlijden van 'Amanda Palmer'.

Ondanks alle dingen die om dit album heen gebeuren, gaat het uiteindelijk natuurlijk gewoon om de plaat die Palmer heeft gemaakt.
Met 'Who Killed Amanda Palmer?' (een referentie aan Twin Peaks' 'Who Killed Linda Palmer?') heeft de veelzijdige zangeres een fantastisch album afgeleverd. De nummers zijn afwisselend en hebben een intiem geluid, mede dankzij de uitstekende productie van Ben Folds.

'Guitar Hero', waarop East Bay Ray, de gitarist van punkband Dead Kennedys, meespeelt is een up-tempo nummer met een fantastische opbouw. De heer Folds neemt, net als op de meeste andere nummers, de piano voor zijn rekening. Buiten de fysieke afwezigheid van de punkgitarist zitten er ook tekstuele verwijzingen naar The Ramones en The Clash in dit nummer.
Een ander nummer dat er meteen uitspringt is 'Oasis'. Deze track werd in eerste instantie afgekeurd door Palmer zelf, vanwege de inhoud (een popnummer over abortus leek haar wat ver gaan) maar Folds besloot om het nummer toch aan te pakken en op de plaat te zetten. Een goede beslissing, want het resultaat is een fantastisch nummer.

Met 'Who Killed Amanda Palmer?' heeft de zangeres een ijzersterke plaat afgeleverd. De nummers variëren van intieme pianoballades naar up-tempo pop met een pakkende melodie. Dit album is niet alleen een aanrader voor de fans van The Dresden Dolls, maar voor iedereen die het betere pianowerk kan waarderen.


Label: Roadrunner Records Releasedatum: 15 september 2008
Waardering: