Concert: The Stray Cats, Paradiso, Amsterdam

Claudia (KickassClaudia)


De band The Stray Cats zou bij de meeste mensen toch een belletje moeten laten rinkelen. De groep bestaat al sinds 1978 (volgens het drumvel van Slim Jim tenminste, volgens de homepage van The Stray Cats bestaan ze pas sinds januari 1980) en hadden hun grote commerciële hit begin jaren 80 met 'Runaway Boys'.



Brian Setzer, Slim Jim Phantom en Lee Rocker komen uit Massapequa, New York. Hun mengsel van het Sun Studios rockabilly geluid en punk sloeg niet aan bij het Amerikaanse grote publiek en ze besloten om het in Europa te gaan proberen.
Vanuit Londen veroverden ze in de jaren 80 de hele wereld en ondanks dat de band sindsdien vaak een jaar (of soms een paar jaar) op non-actief staat, blijven de heren bij elkaar komen voor tours en opnames.
En dan is daar nu de Europese vaarwel tour. In eerste instantie waren The Stray Cats alleen in de Heineken Music Hall geboekt op 3 september en later werd daar de show van vanavond in de Paradiso aan toegevoegd, beide stijf uitverkocht.

Opener van vanavond is Buzz Campbell & Hot Rod Lincoln uit het noorden van Californië. De band is een goede opener voor The Stray Cats met een aantrekkelijk rockabilly geluid. Buzz Campbell, de zanger/gitarist, speelt ook in the Lee Rocker Band, het solo project van de bassist van The Stray Cats.




En dan is het tijd voor de band waar iedereen voor gekomen is: The Stray Cats. De drie heren bestijgen onder luid gejuich het podium en voordat het publiek weet wat ze overkomt barst de band los met 'Rumble in Brighton'. Dat ze inmiddels een paar jaartjes ouder zijn weerhoudt de heren er niet van om een energieke show neer te zetten. Sterker nog, de leeftijd van de band benadrukt de tijdloosheid van de muziek die ze maken.


Het goedgeklede trio ziet eruit alsof ze zich prima vermaken en ze spelen de ene na de andere hit zonder al te veel gedoe eromheen.Het geluid in de Paradiso is deze keer behoorlijk goed, wel nodig ook met de minimale set-up van de band.
Alle klassiekers komen voorbij, onder andere 'Stray Cat Strut', 'Runaway Boys' en 'Bring It Back Again'. Het publiek vindt het allemaal fantastisch, er is zelfs een ietwat misplaatste poging tot een pit halverwege de show, tot grote ergernis van een aantal rockers.
Als toegift spelen the Stray Cats de klassiekers 'I Fought The Law' en 'Built For Speed' en dan is het tijd om weer naar huis te gaan.



Setlist:

Rumble In Brighton
7 Night To Rock
Double Talkin’ Baby
Something’s Wrong With My Radio
Cry Baby
Lust ‘n Love
Stray Cat Strut
Runaway Boys
Sexy + 17
Gene & Eddie
Gina
Sweet Gene Vincent
Blast Off
Bring It Back Again
Fishnet Stockings
Rock This Town
-------------------------
I Fought The Law
Built For Speed


Zaal: Paradiso Datum: 25 augustus 2008
Waardering: