CD: Pivot - O Soundtrack My Heart

Joris (Scylla)
Het afgelopen weekend stond Pivot nog op Lowlands, in de experimentele geluidscontainer X-Ray hun instrumentale kunsten te vertonen. Deze week kwam ook het eerste echte album uit van het Australische drietal bij het toonaangevende Warp-label. Op O Soundtrack My Heart laten de heren een elftal tracks in elkaar overvloeien, waarbij ze progrock met ambient elementen combineren, een combinatie die verassend goed uit lijkt te pakken.



Een cd als deze laat zich niet gemakkelijk omschrijven. Aan de ene kant komt het doordat het een groot instrumentaal geheel vormt, aan de andere kant komt het doordat een band als Pivot niet zo makkelijk in een hokje te stoppen is. Met een traditionele bandopstelling van gitaar, bas, en drums blijken de Australiërs onconventionele dingen te doen. Aan de andere kant is het ook weer zo dat de tracks aan de oppervlakte een vrij conventionele songstructuur en opbouw volgen, maar er mist iets. Het woord soundtrack in de titel is zeker op zijn plaats: de muziek leent zich uitermate goed om ergens bij op de achtergrond te draaien. Enerzijds is het geen intensieve muziek om naar te luisteren, anderzijds bevat O Sountrack My Heart ook geen vluchtige wegwerpnummers. Moeilijk, maar niet minder smaakvol.




Na een zweverig openingsnummer knalt de band er meteen hard in met het stevige 'In The Blood' waarbij vooral de dampende baslijn opvalt. Het groots opgezette titelnummer zet samen met deze track goed de toon. Met 'Fool in the Rain' neemt de band wat gas terug en laat het horen dat Warp-collega’s als Boards of Canada en Autechre ook van grote invloed zijn geweest op de muzikale koers. Op 'Sing You Sinners' wordt er wat gespeeld met verschillende in elkaar lopende ritmes. 'Sweet Memory' is het toegankelijkste nummer van plaat en doet de albumtitel het meeste eer aan. Meteen daarna wordt de luisteraar geconfronteerd met het minst toegankelijke nummer: 'Love Like I'. Tegen de tijd dat de luisteraar bij de laatste drie nummers aan is gekomen is het een zware dobber om vol te houden, maar ook deze tracks mogen er zijn. 'Epsilon' is wederom een klein juweeltje dat je niet van een band in deze formatie zou verwachten, maar het toch verdomd goed doet.

Met O Soundtrack My Heart slaat deze Australische band de brug tussen ambient en triphop aan de ene kant, een symfonische rock aan de andere kant. Dit doen ze door verdomd goed gebruik te maken van de instrumenten en apparatuur die ze tot hun beschikking hebben. Soms vraagt de band wel veel van de luisteraar, maar Pivot is er in geslaagd een stel mysterieuze, interessante en sterk in elkaar zittende tracks op plaat te zetten wat van deze cd een uiterst boeiend album maakt.

Label: Warp Releasedatum: 15 augustus 2008 Waardering: