DVD: The Water Horse

Cindy
Vele studies zijn er gemaakt over het vermeende monster van Loch Ness, in het grootste meer van Schotland. Het meer trekt veel toeristen aan die hopen een glimp van Nessie op te vangen met hun fototoestel. Er wordt gespeculeerd over of hij nou wel of niet bestaat, of bestaan heeft, hoe hij aan voedsel komt en als hij echt bestaat, hoe hij dan in het meer terecht is gekomen. Over die laatste vraag schreef de Engelse schrijver Dick King-Smith een jeugd-fantasieroman, die vorig jaar verfilmd werd en nu op dvd is uitgebracht.

Kinder surprise
Het Schotse jongetje Angus MacMorrow voelt zich eenzaam nu zijn vader vertrokken is om te vechten in de Tweede Wereldoorlog. De hele dag hangt hij rond in het schuurtje van zijn vader en kruist hij de dagen af op zijn kalender tot hij weer naar huis komt. Op een dag vindt Angus een raar rond voorwerp op het strand. Nadat hij het schoongemaakt heeft blijkt het een prachtig kleurend ei te zijn, waar al gauw een klein onooglijk monstertje uit komt gekropen.



Angstvallig probeert Angus zijn nieuwe vriendje schuil te houden voor zijn moeder, die hem verboden heeft huisdieren te hebben. Maar het monstertje, wat hij Crusoe genoemd heeft, groeit zo hard dat hij hem zonder de hulp van zijn oudere zus niet meer verborgen kan houden. Als ook de klusjesman van de familie achter Angus' geheim komt, kan hij hem vertellen dat hij een waterpaard gevonden heeft, een dier waar er maar één tegelijk van in de wereld kan zijn. Samen met de klusjesman besluit Angus om Crusoe vrij te laten in het meer van Loch Ness, maar dat heeft nog heel wat voeten in de aarde wanneer er soldaten worden geïnstalleerd in de buurt van het meer om de vijand tegen te houden.



Magische vriendschap
The Water Horse is een prachtige film, neergezet tegen het sprookjesachtige decor van Schotland. Qua feeling valt hij te vergelijken met de verfilming van 'The Never Ending Story'. Het verhaal is echter wel wat slapper, maar Alex Etel, die Angus speelt, zet dan wel weer een mooie acteerprestatie neer. De vriendschap tussen het uitzonderlijke monstertje en de jongen is zeer geloofwaardig, zeker voor kinderen. Crusoe ziet er soms zo levensecht uit dat je niets anders kunt dan je adem inhouden wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de soldaten. Helaas weet WETA, de studio die de animaties verzorgde voor deze film en ook voor o.a. 'Lord of the Rings', de kwaliteit en levensechte benadering van Crusoe niet overal consistent te houden. Toch blijft het wel van dermate kwaliteit dat dit niet storend is en kinderen zal het al helemaal niet opvallen. Deze dvd bevat een groot aantal interessante extra’s, waaronder een documentaire over de mythe van het monster en uitgebreide uitleg over hoe de film en de graphics tot stand zijn gekomen. The Water Horse is een echte familiefilm, die ook volwassenen aan zal spreken door de mooie effecten die het bevat.


Label: Sony Pictures Home Entertainment
Releasedatum: 3 juli 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: