CD: David Bowie - Live Santa Monica '72

Joost Melis (Pink_Floyd)
"Steve Martin here, backstage at the Santa Monica Civic Auditorium. It's a cool night in Los Angeles, and as you may know or not know, the Santa Monica Civic is about a hundred yards from the beach so we have a cool breeze blowing off the ocean through the stage at our backs. The auditorium is packed, as a matter of fact, for the first David Bowie concert in the Los Angeles area. There will be one more tomorrow night, this is the concert tonight which will be recorded by RCA for the next David Bowie album and we expect to hear some new material by this British superstar. David and his group, the Spiders From Mars will enter from the other side of the stage. The auditorium is completely blacked out except for flashing strobe lights. Now the entrance music will be the Ode, or should I say the Ode To Joy which is featured in the movie Clockwork Orange and the house lights are starting to dim... here's David Bowie."


Dit was de volledige aankondiging van het concert door Steve Martin op 20 oktober 1972. De registratie was jarenlang een gewild bootleg-object voor de fans. In stereo opgenomen en uitgezonden door K.M.ET FM op twee banden van 60 en 24 minuten en 30 seconden om precies te zijn. In 1994 werd een officiële Engelse versie uitgegeven en in 1995 volgde de VS. Anno 2008 komt er een wereldwijde officiële release van dit optreden.

Het was ruwweg het tiende concert in de VS en volgens Bowie zelf was hij inmiddels getransformeerd tot Ziggy, hij was hem. Ze waren er die avond niet helemaal meer bij: Bowie mist enkele woorden, vernielt wat zaken op het podium en pianist Mike Garson lijkt soms iets te afwezig. Toch is het één van de beste bootlegs uit die tijd, zeker van Bowie. De setlist alleen al is om van te smullen. Hits als 'Ziggy Stardust', 'Changes', 'Life On Mars', 'Space Oddity', 'Moonage Daydream', 'Suffragette City' en 'Rock 'n' Roll Suicide' komen voorbij. Maar ook een geniale versie van 'Width Of A Circle' van bijna elf minuten stemt de luisteraar zeer gelukkig. De cover 'My Death' van Jacques Brel en het roerende 'Waiting For The Man' van Lou Reed zijn tevens een aangename toevoeging aan de setlist.



De geluidskwaliteit is zeker voor die tijd prima en met moderne technieken is het nog wat verbeterd. De tweede stem is een enkele maal wat vals en ook Bowie zit er her en der een beetje naast, maar dat geeft het wel weer een levendig live-tintje mee. Ook de aankleding van de uitgave is oogstrelend. Het geheel komt in een kartonnen doosje met daarin de mooi verpakte cd, enkele 'polaroids' van Bowie, een poster met daarop een recensie van de avond en een begeleidend boekje met info over de tracks en enkele foto's. Over het geheel genomen is dit een registratie om van te watertanden en je zou willen dat je er zelf bij was die avond in Los Angeles.



Tracklist
1. Intro
2. Hang on to Yourself
3. Ziggy Stardust
4. Changes
5. Supermen
6. Life on Mars?
7. Five Years
8. Space Oddity
9. Andy Warhol
10. My Death
11. Width of a Circle
12. Queen Bitch
13. Moonage Daydream
14. John, I'm Only Dancing
15. Waiting for the Man
16. Jean Genie
17. Suffragette City
18. Rock & Roll Suicide


Label: EMI Datum: 30 Juni 2008 Waardering: