Boek: Claudia Ruby - Hoe slim is jouw dier?

Patrick (maduropa)
Wist je dat bijen een dans hebben om aan te geven waar ze voedsel kunnen vinden. En dat het geen zin heeft een volwassen aap gebarentaal te leren, maar dat een apenjong het met plezier spelenderwijs wil leren? Al vele jaren bestuderen verschillende wetenschappers het gedrag van dieren. Vele conclusies volgden uit die onderzoeken en maar al te vaak werd zo'n conclusie door een nieuwe vervangen. Intussen weten we dus heel wat over de intelligentie, of het ontbreken ervan, bij de dieren. Neem bijvoorbeeld het paard Kluge Hans (slimme Hans), welke zou kunnen tellen. Echter, het paard bleek niet te kunnen tellen, maar was wel zo intelligent om zijn baas in de gaten te houden tijdens de rekensommen. Zo staat het boek, Hoe slim is jouw dier? vol met korte anekdotes die de verschillende soorten intelligentie beschrijven.

Claudia Ruby is naast schrijfster ook freelance journalist. Naast enkele artikelen voor de Duitse krant 'Die Zeit' heeft ze ook een aantal programma’s gemaakt voor onder andere de televisiezender ZDF. Ze benoemt zichzelf dan intussen ook als een wetenschapsjournaliste. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ze haar studio biologie succesvol heeft volbracht. Na de studie stelde ze zichzelf de keuze. Of haar doctoraal behalen, of de journalistiek in gaan. Ze koos voor het laatste.

Het paard "Kluge Hans" tijdens een optreden


Het boek is redelijk onderhoudend te noemen, al zal het je niet lukken om het in een keer uit te lezen. Het is eerder een boek dat je af en toe pakt om jezelf weer eens onder te dompelen in de wereld der feiten en wonderbaarlijke weetjes. De hoofdstukken zijn netjes onderverdeeld in verschillende thema’s. De titel van het boek kan echter een beetje misleidend zijn. Je vindt hier geen intelligentietest voor je kat, hond of goudvis. Wel jammer is dat het boek de meeste van al die fascinerende feiten alleen maar even kort aanstipt. Gelukkig zit er een lijst met de geraadpleegde literatuur bij. Mocht je dus in een bepaald onderdeel geïnteresseerd zijn, dan kun je je alsnog hier verder in verdiepen.


Uitgever: Uitgeverij Forum ISBN:978-90-225-5120-0 Pagina's:255
Waardering: