DVD: Becoming Jane

Chantal (rocha01)
Er zijn al veel films in de stijl van de Engelse upper-class gemaakt. Kostuumdrama's zijn in dit genre niet vreemd. Een schrijfster van verhalen die zich voor dit soort films uitermate leent is Jane Austen (1775 - 1817). Ze is bekend van klassiekers als Emma, Sense and Sensibility en Pride and Prejudice; allemaal stuk voor stuk verfilmd. En nu is er dan ook een film gemaakt over het leven van Austen zelf, dat kon natuurlijk niet uitblijven. Becoming Jane is het verhaal van de schrijfster die verliefd wordt op 'de verkeerde man'. Een leven dat zich leent voor verfilming. Het verhaal is gebaseerd op de biografie van Jon Spence. Hij is één van de eersten die in zijn biografie over Austen de persoon van Tom Lefroy een grote rol toedicht. In alle andere, eerder verschenen biografieën wordt de relatie van Jane met Tom vooral als onbeduidend afgedaan, Spence is ervan overtuigd dat de invloed van Lefroy echter vele malen groter is en zelfs één van de inspiratiebronnen voor haar schrijven is. In zo'n biografie schuilt natuurlijk een perfect kostuumdrama.

Klassen
In de achttiende eeuw is het voor iedere vrouw eigenlijk de droom om te trouwen met iemand uit de gegoede klasse. Als ouder zijnde is dat ook wat je voor je dochter wilt. Jane (Anne Hathaway) denkt hier echter anders over, voor haar is liefde het belangrijkste. En zo komt het dat ze verliefd wordt op Tom Lefroy (James McAvoy). Tom is bokser en past totaal niet in het beeld dat Janes moeder heeft van een toekomstige echtgenoot voor haar dochter. Zij ziet Jane liever trouwen met Mr. Wisley (Laurence Fox), een steenrijke man uit een betere klasse dan Tom. Deze Wisley is ook heimelijk verliefd op Jane en vraagt haar zelfs ten huwelijk. Dat de jonge vrouw dit niet ziet zitten blijkt wel uit de nonchalante manier waarop zij over alledaagse tutsels en frutsels blijft praten terwijl Wisley haar een aanzoek doet. Vooral haar moeder pusht Jane om met hem te trouwen, mede ook omdat de steenrijke Wisley al hun geldzorgen zou kunnen oplossen. Maar Jane heeft geen enkele interesse in hem en zijn geld; Jane gaat voor de liefde.
Inspiratiebron
Anne Hathaway lijkt geknipt voor de rol van Jane. Haar onschuldige uitstraling past in dit drama. De manier waarop zij de rol van Jane vorm geeft, laat zien dat Hathaway zich duidelijk goed op deze film heeft voorbereid. Zij zegt zelfs alle werken van Austen te hebben gelezen, iets wat door haar acteerprestaties in Becoming Jane best eens waar zou kunnen zijn. Ook James Avoy is sterk, echter kan hij niet tippen aan zijn tegenspeelster. Als kijker krijg je vooral sympathie voor hem door de manier waarop hij toont dat hij een passievolle persoon is met het hart op de juiste plaats. Als paar vormen zij een goed duo: de dromerige Austen en de 'playboy-rokkenjager' Lefroy die uiteindelijk vallen voor elkaars liefde. Het pure liefdesverhaal dat in elke tijd voorkomt.
Verfilming
De film is mooi van setting: geheel in stijl van de al bekende kostuumdrama's. Vrouwen in mooie jurken, galante heren en grootse galafeesten; ze komen allemaal voor in deze verfilming. Het geheel is opgenomen in een prachtig decor. Vooral de locaties van de feesten zijn een plaatje op zich. Dat deze film dan toch niet verder komt dan de waardering die het nu heeft, ligt vooral aan het feit dat er van dit soort toch al zo'n dertien in een dozijn zijn. Eerder genoemde films als Emma en Pride and Prejudice zijn allemaal van hetzelfde genre en kaliber. Becoming Jane overtreft deze films nergens en maakt hem dan niet bijzonderderder. Het is een mooi kostuumdrama, gedragen door goede acteerprestaties, gefilmd in een mooi decor, maar superlatieven zijn nergens echt van toepassing. De release op dvd kent verder ook geen extra's die de waardering kunnen ophalen. Voor de liefhebber van traditionele Engelse kostuumdrama's zal deze dvd zeker een aanwinst zijn, maar het ontbreken van Becoming Jane in je collectie zou ook geen halszaak zijn.


Label: A-Film Releasedatum: 8 mei 2008 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.