CD: The Kevin Costners - Come On In

Chantal (rocha01)
Het is altijd leuk om een debuut-cd te reviewen. Het zijn de eerste wapenfeiten van een band of artiest die daadwerkelijk vastgelegd zijn en vooral ook vereeuwigd op zo'n mooi glimmend schijfje. Voor The Kevin Costners is dit nu ook een feit. Sinds begin juni ligt hun debuutalbum Come On In in de winkels, on- en offline. The Kevin Costners bestaan al sinds 2004, maar nog nooit eerder kwam het tot een album. De Nederlands/Belgische formatie is begonnen als een soort van 'homerecordingproject'. Bouke (zang en gitaar), Sjors (gitaar) en Stijn (drums) sloten zich destijds op in een huisje in het Franse land met de minimale bagage van wat instrumenten, opname-apparatuur en hun eigen talent. Bij het weer naar buiten komen was de band een feit. Hun bliss? Gitaarpop omkleed mooie melodieën. Dat we tot 2008 moesten wachten op een cd is jammer, want de heren hadden zeker eerder al wel succes kunnen hebben met een album. Niet in de laatste plaats na uitbreiding van de groep met David (toetsen) en Rick (bas), dit maakte ze een heuse, volwassen band.

Podia
De eerste jaren van hun bestaan hebben The Kevin Costners vooral optredens verzorgd in diverse kroegen en op verschillende podia. Ze zijn niet kieskeurig, hun motto lijkt vooral te steunen op het feit dat ze gewoon gehoord willen worden. Daarom is het misschien wel des te verwonderlijker dat het zo lang heeft geduurd voor er een eerste cd afgeleverd werd. Maar zoals gezegd, die cd is er nu. Come On In bevat een twaalftal nummers waarbij al snel duidelijk wordt dat het er bij de heren vooral om gaat dat een song ook in 'uitgeklede' versie nog overeind moet blijven. De liedjes lijken simpel, maar juist dat maakt ze op zich erg sterk. Ook bij uitvoering met slechts één gitaar en zangstem blijven het goed te beluisteren nummers. De puurheid komt dan meteen boven drijven. De cd begint met 'Laid Me Loved Me', een goede opener, al zou de titeltrack op deze plaats ook niet misstaan hebben. Deze vinden we pas ruim over de helft van het album, op nummer acht. Maar terugkomend op 'Laid Me Loved Me', het is een lekker pakkend nummer dat meteen de toon van de cd bepaalt. Ook het daarop volgende 'Too Hard Won' zet deze stijl door. Vooral zanger Bouke maakt dit tot een mooi zomers nummer.




'Singlematerial'
De eerste single die van de band werd uitgebracht vinden we natuurlijk ook terug op deze cd: 'Lack Of Sun'. Het nummer is duidelijk 'singlematerial'. Een zonnige uitstraling en ruimte om lekker mee te hummen, wat wil je nog meer in een single. Het hele album is erg consistent qua uitstraling. Nergens vind je een nummer dat het gevoel achter laat een vreemde eend in de bijt te zijn. Misschien is daarmee wel meteen het kleine minpuntje van de cd aangestipt: hij zou als iets te gepolijst ervaren kunnen worden. Soms verlang je net even naar dat kleine stukje scherpte om je even te triggeren, even wakker te schudden. Dat scherpe puntje vind je niet. Dit haalt het album als geheel overigens niet naar beneden, maar is meer een tip voor een volgende cd. Iets meer scherpe randjes en wat kleine uitspattingen zouden het dan net iets spannender kunnen maken. Verder heb je met Come On In gewoon een lekkere cd in huis, die het goed doet op de achtergrond. Als je de mogelijkheid krijgt om de heren eens live te aanschouwen en beluisteren, lijkt me dat een kans die je moet grijpen. De geruchten gaan dat ze live nog beter zijn. Om met een kleine beeldspraak te eindigen die slaat op de laatste track op het album, 'The light'. "Het licht mag zeker op deze band worden gericht."

Tracklist

1. Laid Me Loved Me
2. Too Hard Won
3. Maybe
4. Lack Of Sun
5. Downfall
6. Election Eve
7. You Will
8. Come On In
9. No Steve Vai
10.Everywhere
11.Sad Replacement
12.The Light

Op de MySpace-pagina van The Kevin Costners kun je een voorproefje van hun cd beluisteren: http://www.myspace.com/thekevincostners


Label: Excelsior Releasedatum: 4 juni 2008 Waardering: