DVD: Ensemble, C'est Tout

Joris (Scylla)
De Franse actrice Audrey Tautou zal vermoedelijk nog lang moeite hebben om af te komen van haar Amelie Poulain-imago, maar in Ensemble, C’est Tout doet de kleine brunette toch weer een poging. Een film van Claude Berri, naar het gelijknamige boek van Anna Gavalda. In 2007 won het nog een César Award voor beste mannelijke bijrol in Frankrijk. Nu is de romantische film in Nederland op dvd verkrijgbaar.
Three is a crowd
Audrey Tautou speelt in deze film de rol van Camille. Tekenen is haar passie, helaas is het haar nog niet gelukt om daar een inkomen mee te verdienen. Om de eindjes aan elkaar te knopen werkt ze voor een schoonmaak bedrijf en woont ze op een klein tochtig zolderkamertje in een groot appartementengebouw in Parijs. Philibert Marquet de la Tubelière (Laurent Stocker, de winnaar van de César Award) is via een erfenis eigenaar geworden van één van de grootste appartementen in het gebouw en de twee raken al snel aan de praat. Wanneer Camille door vermoeidheid en kou ziek wordt, besluit de neurotische maar zorgzame Philibert dat ze maar beter kan intrekken in zijn appartement, dat hij deelt met zijn vriend Franck (Guillaume Canet). Franck is een nogal nukkige playboy, die of werkt als kok of meisjes mee naar huis neemt. In de kleine beetjes tijd die hij nog overhoudt, is hij bezit een tehuis te vinden voor zijn grootmoeder, nadat deze na een gebroken heup niet langer voor zichzelf kan zorgen. De norse Franck en nieuwkomer Camille staan aanvankelijk niet nader tot elkaar, maar een bloeiende romance hangt in de lucht.
Voorspelbaarheid troef ondanks de littekens
Die romance hangt inderdaad in de lucht, en dat is de grootste tekortkoming van dit Franse romantische drama. Het verhaal is behoorlijk voorspelbaar. Er hangt liefde in de lucht en de aanvankelijke bonje tussen Camille en Franck komt nogal gekunsteld en plichtmatig over. Al snel wordt duidelijk dat de twee wat voor elkaar voelen en dan vergt het ook niet veel verbeeldingskracht om te voorspellen dat er nog wat hindernissen zijn die overwonnen dienen te worden. Franck kampt met veel stress door zijn werk en zijn grootmoeder die hij liever niet wil laten wegkwijnen in een tehuis. En Camille heeft ook zo haar eigen littekens op haar ziel. Ook worden er nogal wat losse eindjes niet nader verklaard: men verwacht in het begin dat de sullige Philibert wat voor Camille voelt en niet al te blij zou zijn met de opbloeiende liefde onder zijn dak. Niets is minder waar, hij vind het allemaal prima, waarmee de kijker dan misschien toch nog even, hoewel onbedoeld, op het verkeerde been wordt gezet. Ook wordt nagelaten om de eetstoornis van Camille, waar meerdere malen onsubtiel naar verwezen wordt, nader te verklaren. In plaats daarvan verdwijnt die gewoon, net als haar bindingsangst.
Sterke personages, dat wel
Ensemble C’est Tout is echter niet vervelend om naar te kijken, niet veel langer dan de anderhalf uur die hij nu is moeten duren. De personages worden goed uitgediept en krachtig opgevoerd door de drie acteurs. Eveneens speelt Françoise Bertin een sterkte bijrol als Paulette, Francks kwakkelende grootmoeder. Maar toch mist er iets dat deze film boven het gemiddelde uit kan tillen. Alles volstaat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Bijzonder wordt de film niet, het blijft een aardig 'eind-goed-al-goed' liefdesdrama.


Label: A-Film Releasedatum: April 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: nvt.