DVD: Code Name: The Cleaner

Lars (detulp050)
Als iemand zijn zelfgekozen beste kwaliteit in zijn naam verwerkt, dan weet je dat je te maken hebt met een groot ego. In de Verenigde Staten zijn grote ego's wat meer ingeburgerd dan hier, dus neemt niemand het Cedric The Entertainer kwalijk dat hij zich die naam heeft gegeven. Sterker nog, de man speelt in meerdere komedies en is in bepaalde mate zelfs een rijzende ster. Samen met Lucy Liu (Charlie's Angels) en Nicollette Sheridan (Desperate Housewives) vult hij de bekende B-Cast aan in één van de nieuwste komedies die op dvd is verschenen: Code Name: The Cleaner.



Het gebeurt niet iedereen elke dag: wakker worden in een luxe hotelkamer. Naast je een koffer met 250.000 Amerikaanse dollar en een onbekende dooie FBI-agent. Het overkomt Jake (Cedric The Entertainer). Niet alleen weet hij niet hoe hij in deze ongemakkelijke situatie terecht is gekomen, ook weet hij niet meer hoe hij heet en wat hij normaal doet. Hij weet wel dat hij in de problemen zit en Jake besluit te vluchten uit het hotel. Al bij de ingang wordt hij opgevangen door de charmante Diane (Nicolette Sheridan), die claimt zijn vrouw te zijn. Ze neemt hem mee naar hun alles behalve bescheiden optrekje en probeert zijn geheugen op te frissen. Er komt van alles voorbij in zijn hersenpan, maar telkens blijkt dat zelfs die informatie niet altijd betrouwbaar is. Er is iets met een bijzonder gewilde chip, een minnares die zijn minnares niet is (Lucy Liu) en een code naam: The Cleaner. Jake lijkt te zijn betrokken in een verwarrend spionageweb en zelfs voor de kijker wordt pas laat duidelijk wat er nu eigenlijk precies aan de hand is.



Eén ding moet je de makers van Code Name: The Cleaner zeker meegeven. Ze hebben, ondanks dat het hier gaat om een 'simpele' komedie, een vrij aardig verhaal neer weten te zetten. Door continu zowel de kijkers als de karakters op een verkeerd spoor te zetten, blijft het verhaal onderhoudend. De grappen zijn soms wat belegen en de actie komt niet altijd even goed uit de verf, maar in het algemeen is de film gewoon een geslaagde aktiekomedie. De cast kan het niveau van de film prima aan, maar dat zegt niet zo heel erg veel over de talenten van de acteurs.



Jammer genoeg is de release op dvd in het geheel verstoken van extra's. In de aftiteling is er nog wel wat ruimte voor de bloopers, maar meer hoe je dus niet te verwachten. Sowieso hoef je niet heel veel te verwachten van Code Name: The Cleaner. Stel je in om een flauwe aktiekomedie te bekijken en je krijgt precies wat je wil. Daarom krijgt de film voor de liefhebbers van dat genre drie sterren. Verwacht je ook maar iets meer, dan eindigt je avondje thuisbioscoop in een teleurstelling.


Label: Universal Releasedatum: 19 juni 2008 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.