Boek: Oxana Kalemi - Verkocht

Chantal (rocha01)
Het is soms moeilijk voor te stellen dat je je als vrouw zijnde laat verkopen en laat overhalen tot het zijn van seksslavin en je onderwerpt aan de brute lusten van allerlei mannen. Toch is vrouwenhandel wel degelijk een (redelijk) veel voorkomend probleem, zelfs in ons eigen land. Het gaat hierbij vooral om vrouwen uit de Oostbloklanden. Zij belanden in deze bizarre sector omdat zij zich genoodzaakt voelen om geld binnen te brengen en geen andere uitweg zien. Eén van die vrouwen is Oxana Kalemi. Zij werd het slachtoffer van vrouwenhandel en seks wellustelingen. Haar verhaal staat symbool voor dat van velen. In haar boek Verkocht beschrijft zij haar leven, met al zijn schokkende elementen. Een relaas dat je bij tijd en wijle zal doen gruwelen en je ervan bewust maakt dat je het hier nog niet zo slecht hebt.

Geen stabiele basis
De Oekraïense Oxana groeit op in een gezin dat niet bepaald stabiel te noemen is. Haar ouders maken continu ruzie en de jonge Oxana lijdt hier behoorlijk onder. Als ze op haar vijftiende verliefd wordt op Sergey ziet zij hierin haar uitweg. Een zwangerschap versnelt het hele proces en Sergey en Oxana besluiten te trouwen. Geld voor een huis is er echter niet en ze bewonen allerlei kleine schuurtjes en kamertjes. Sergey werkt niet zoals een doorsnee huisvader zou moeten doen. Hij mag dan de hele dag van huis zijn onder het mom van 'werk', Oxana komt er achter dat dit alles een dekmantel is. Zoals haar ouders ruzie maakten, zo is het huwelijk van Oxana ook. Op haar twintigste belandt Oxana met inmiddels drie kinderen op straat terwijl Sergey in de cel zit. Niet echt het leven dat ze voor ogen had.

Uitweg
De middelste van haar drie kinderen blijkt ook nog eens gehandicapt te zijn, hij is doof. Hij wordt opgenomen in een instelling omdat Oxana de zorg niet meer aan kan. Zij heeft geen geld, geen werk en nauwelijks fatsoenlijk woonruimte. Deze slechte basis doet haar uiteindelijk belanden op het pad van wat later vrouwenhandel zal blijken te zijn. Haar leven bestaat uit het steeds maar weer verkocht worden aan vieze, op seks beluste mannen. Keer op keer moet zij hen seksueel 'vermaken'. Oxana weet dit vol te houden door steeds haar kinderen en hun toekomst voor ogen te houden. Tot het moment dat zij kans ziet te ontsnappen. Ze belandt vervolgens in Engeland en wordt daar opgevangen door Puppy Project. Deze stichting houdt zich bezig met de opvang van slachtoffers van internationale vrouwenhandel. Met behulp van deze organisatie probeert Oxana haar leven weer vorm te geven en volgend jaar zal zij weer met haar kinderen worden herenigd.

Indringend taalgebruik
De manier waarop Oxana haar verhaal vertelt is erg indringend. Haar expliciete taalgebruik doet je bij tijd en wijle schokken van weerzin. Wat bezielt mannen die een vrouw zo behandelen en haar dit aan kunnen doen. Dat zijn geen mensen, maar beesten. De weerzin die Oxana voelt voor haar 'bezitters' weet ze goed over te brengen op de lezers. Het leidt tot een indrukwekkend en schokkend verhaal. Je voelt je machteloos tijdens het lezen, je wilt maar wat graag ingrijpen en haar redden. Dit indringende taalgebruik leidt echter soms ook tot wat ergernis, omdat het je op bepaalde plaatsen in het boek té boos maakt. Het zou prettiger geweest zijn als er een ietwat beter evenwicht was gevonden in harder en zachter taalgebruik. De momenten waarop Oxana over haar kinderen schrijft wéét je dat ze vol liefde zit, maar door het taalgebruik dat erom heen hangt wil dit gevoel niet echt overkomen. Misschien had hier een taak gelegen voor freelance journaliste Megan Lloyd Davies met wie Kalemi haar boek geeft geschreven. Dit neemt niet weg dat het een goed boek is dat zeker een misstand in onze maatschappij blootlegt. Hopelijk kan Oxana haar leven snel weer op de rails krijgen en wordt een eventueel nieuw boek er eentje over de hereniging met haar kinderen en de opbouw van een nieuw en gelukkig leven.


Uitgever: Sirene ISBN: 9789058314611 Pagina's: 255
Waardering: