CD: The Ting Tings - We Started Nothing

Joost Melis (Pink_Floyd)
The White Stripes, The Kills, Blood Red Shoes en The Ting Tings, ze hebben allemaal één belangrijk aspect gemeen. Het zijn allen man-vrouw duo's waarbij muziek centraal staat. Nu mogen de laatste drie nog niet eens de veters van The White Stripes strikken natuurlijk, ze zijn in ieder geval flink aan de weg aan het timmeren. Blood Red Shoes hebben net een succesvol debuutalbum afgeleverd en stonden al op Pinkpop. The Ting Tings doen nu hetzelfde, maar in plaats van Pinkpop houden zij het bij Lowlands. Hun debuut, We Started Nothing, ligt nu in de winkels.


Hun naam lijkt in eerste instantie misschien wat teveel op een nieuwe Engelse kinderserie maar in Engeland malen ze daar niet om. The Ting Tings valt net als een andere schiplading aan bands weer in de categorie "hype". Aanstichter van deze "gekte" is de single 'That's Not My Name'. Inderdaad een uitermate upbeat creatie van het tweetal. Pretentieloze en dansbare garagepop ontluikt zich als dame en heer aanvangen op dit album. De succesvolle single nestelt zich in je kop als een overdosis, zo aanstekelijk, zo zomers. Ook de opener en rerelease 'Great DJ' heeft een frivool laagje. Met een intro dat zo van ABBA had kunnen zijn, gaat de track over in een niemandalletje met ah-ah-ah's en ie-ie-ie's, veel repeterende vocalen en dito effectjes.


De speelse rode draad wordt doorgetrokken over het hele album. 'Fruitmachine' heeft nog iets ondeugends (vooral met de stem van Katie White), 'Shut Up And Let Me Go' funkt erop los en 'Traffic Light' veranderd het geluid in een kinderlijk zoete muziekdoos creatie. Op een paar interessante tracks na bevat dit album nauwelijks diepgang en slaat de toon enkele malen door naar infantiel gemusiciseer. The Ting Tings zullen waarschijnlijk geen lang muzikaal leven leiden. Pluk de vruchten ervan als het je bevalt en mocht je je er groen en geel aan ergeren besef dan dat over twee jaar iedereen hen is vergeten.


Label: Columbia Datum: April 2008 Waardering: