CD: Bagga Bownz - Done With The Pain

Joost Melis (Pink_Floyd)
De site van de band vertelt ons over het volgende: "Mix hip-hop, metal and urban into a controlled mayhem of sounds". En iets later op de pagina: "Earplugs in, seatbelts fastened and face straight forward. Prepare for the most explosive Dutch band in years. Overwhelming like a stampeding herd of elephants, compelling like a whirlpool."

Je zou misschien allereerst denken aan Urban Dance Squad, die eigenlijk de uitvinders van deze crossover waren. Toch is er nu weer een band die deze weg is ingeslagen: Bagga Bownz.


Het gaat hier ook om een band van Nederlandse bodem die bestaat uit L Rock die raps verzorgt, Mellow-C die de cleane vocalen voor haar rekening neemt, Koen Herfst op drums en electronica, Wong Jr. op bas en Eller van Buuren die de weg plaveit met zijn raggende metalgitaren. De laatste staat qua bekendheid nog in de schaduw van zijn broer Armin van Buuren, u wel bekend als één van de beste DJ's ter wereld.

Na een korte poëtische voordracht als intro hakt de titeltrack er meteen volop in. Scheurende riffs, krachtige drums en beats in combinatie met de ranzige stem van L Rock en de zuivere uithalen van Mellow-C lijken invloeden van Linkin Park, The Prodigy en Urban Dance Squad te willen samensmelten. En daar slagen ze voor een groot deel ook nog in. Menig maal resulteren de creaties in full-on rockmonsters die onder het bed vandaan stuiven ('Back Off'). Op sommige momenten wordt de angel onlogischerwijs uit het nummer gehaald door een break naar een rustmoment met cleane zang. Hierdoor zakt het adrenalinegehalte wat in, waarna de opgefoktheid weer opgebouwd moet worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld een aantal malen bij 'A Dog's Life'.


In het totaal bevat de plaat 16 tracks, waaronder wel een korte intro en vier interludes. De combinatie van dikke riffs en vette beats maken het tot een testeronalbum dat veel kwalitatief goede tracks bevat. Een enkel puntje van kritiek zijn eigenlijk de vergelijkbare identiteit van nummers waardoor de het soms even op een brij van snoeiharde crossover lijkt. Verder zijn de breaks met de zang van Mellow-C niet altijd even tactisch geplaatst. Vaak werkt het prima, maar op enkele momenten verliest het nummer aan kracht. Desalniettemin leveren de leden van Bagga Bownz een origineel product van Nederlandse bodem af. Het is wel even geleden dat er een noemenswaardige crossover band uit de kikkerland opstond.


Label: Wong Song Records Datum: Mei 2008 Waardering: