CD: Clark - Turning Dragon

Peter-August (.august)
Christopher Stephen Clark, kortweg Clark, maakte in 2001 zijn debuut bij het gerenommeerde Warp Records, een label dat ook releases herbergt van Aphex Twin, LFO, Luke Vibert en Squarepusher. Grote namen waar een man als Clark niet voor onder doet. Turning Dragon is zijn nieuwste album. Omdat zijn laatste album bestond uit een losse verzameling van nog niet eerder uitgebracht materiaal, zou je kunnen zeggen dat hij vijf jaar over dit album gedaan heeft. Dat schept een bepaalde verwachting.

Clark – Turning Dragon

Het album komt in een mooie kartonnen verpakking, waardoor de cd-versie ook een beetje aanvoelt alsof je vinyl in je handen hebt. De eerste track, 'New Year Storm', begint alsof het de start is van een album vol minimal techno. Gelukkig legt Clark over de droge beat meer en meer IDM-getinte geluiden. Dit leidt uiteindelijk tot een pompende beat die bestaat uit een schelle sound. Na ruim twee minuten slaat het nummer om: de beat valt weg en er is ruimte voor melodie. Hierna glijdt het nummer naar zijn einde, waar in het staartje de echo van het volgende nummer alvast te horen is. 'Volcan Veins' klinkt als post-nucleaire disco. Het is gebouwd op een stuwde basslijn, bevat een paar snelle wendingen waardoor de energie aan alle kanten uit je speakers knalt.

Wat verderop treffen we 'Violenl', de vijfde track op het album. Dit is een duister monster dat je niet loslaat. In eerste instantie is dit nummer totaal niet dansbaar, maar het grijpt je wl gelijk bij je strot. Terwijl je aan het luisteren bent, ga je als vanzelf bewegen totdat je er achter komt dat je eigenlijk te weinig ledematen hebt om fatsoenlijk te kunnen bewegen op dit nummer. 'Hot May Slides', nummer negen, doet sterk denken aan Aphex Twin. Hoewel het bijna onmogelijk is om binnen het IDM-genre iets uit te brengen en daarbij niet vergeleken te worden met de pathologische leugenaar uit Ierland, brengt Clark het er goed vanaf.

Clark

Dit album is er n voor de liefhebber. Geweldig voer voor de IDM-fans, niet te pruimen voor de gemiddelde luisteraar. Het hangt tussen de complexe IDM en het dansbare techno in, waardoor er soms catchy momenten in het album zitten. Meestal is het duister en melodramatisch.


Tracklist:

01. New Year Storm
02. Volcan Veins
03. Truncation Horn
04. For Wolves Crew
05. Violenl
06. Gaskarth / Cyrk Dedication
07. Ache Of The North
08. Mercy Snides
09. Hot May Slides
10. Beg
11. Penultimate Persian


Links:

http://www.warprecords.com
http://www.throttleclark.com
http://www.myspace.com/throttleclarkLabel: Warp Records Releasedatum: 24 februari 2008
Waardering: