Boek: Franz Kafka - Verzameld Werk

Rick (Toffe_Ellende)
Voor wie een lange strandvakantie in het verschiet ligt en zich bij voorbaat een lezer noemt, zou voor de grap eens het verzamelde werk van Franz Kafka in zijn of haar reistas moeten stoppen. Dan lig je daar op die plek waar water en zand elkaar opzoekt en lees je bijvoorbeeld de eerste regel van Die Verwandlung:

"Toen Gregor Samsa op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een monsterachtig ongedierte was veranderd."

En dan moet je nog 1000 pagina's.

Kafka is geen makkelijke kost. Is het niet om de absurde verhalen, dan zeker vanwege de vele dubbele lagen of de onheilspellende sfeer. Kafka's werk wordt namelijk gekenmerkt door zijn obsessie voor onmenselijke machtssystemen. Zijn personages raken buiten hun schuld om in de penarie en krijgen te maken met mechanismen waar men moeilijk tegen kan vechten. Een metafoor voor zijn verhouding met Kafka's autoritaire vader, volgens Marjolijn Februari (schrijfster, filosofe en genomineerde voor de Libris Literatuurprijs 2008). Zij schreef het nawoord voor deze nieuwe druk. Als je nog nooit iets van Kafka gelezen hebt, is het raadzaam om met haar nawoord te beginnen.

Ondanks het korte schrijverschap van de Tsjechische schrijver heeft hij toch een aanzienlijk oeuvre afgeleverd. Hij was namelijk fulltime jurist en schreef dus vooral na de kantooruren. Vóór hij in 1924 aan tuberculose stierf, verschenen met name verhalen waaronder het eerder genoemde Die Verwandlung uit 1915. Zijn beroemde romans Der Prozess en Amerika zijn immers pas postuum en onvoltooid uitgegeven. In Verzameld Werk, dat Querido al sinds 1977 herdrukt en updatet, vinden we alles wat de schrijver ooit heeft geschreven. Dat wil zeggen alle verhalen, onvoltooide romans, weggelaten hoofdstukken, geschrapte passages, toelichtingen en nawoorden van Max Brod. Brod was Kafka's biograaf en persoonlijke vriend en zeker niet onomstreden. Hij is verantwoordelijk voor veel van de uiteindelijke versies van de verhalen die we nu kennen.

Ook deze 18de druk van Verzameld werk blijft het ideale naslagwerk voor liefhebbers van Franz Kafka. Het bevat niet alleen alle verhalen en romans maar richt zich ook op de schrijver zelf. En die schrijver is één van de meest invloedrijke Duitstalige schrijvers van de twintigste eeuw.


Uitgever: Querido ISBN: 987 90 214 34230 Pagina's: 1083
Waardering: