CD: The Vines - The Best of The Vines

Joris (Scylla)
Een beetje vreemd is het wel voor een middelgrote band als The Vines om een best-of album uit te brengen. Echte grote hitsingles hebben ze nooit gehad, en de drie album die ze in 2002, 2004 en 2006 uitbrachten hebben ook nooit heel hoog in de hitlijsten gestaan. Niet dat het geen onverdienstelijke band is, maar de beslissing om The Best of The Vines uit te brengen zal vermoedelijk eerder bij Capitol Records hebben gelegen dan bij de band zelf.


In 2002 brachten The Vines hun eerste cd uit, Highly Evolved. De gelijknamige single laat duidelijk horen dat deze Australische heren aan het eind van de jaren ’90 begonnen als een Nirvana-coverband. Ook op het schreeuwerige 'Outtathaway' zijn wijlen Cobains invloeden duidelijk te horen. The Vines zijn dus eerder in de post-grunge hoek te plaatsen waar we ook Feeder kunnen vinden, dan dat ze met garagerock bandjes als The White Stripes en The Von Bondies op een hoop gegooid kunnen worden. Net als Feeder kunnen we The Vines ook terugvinden op de soundtrack van Playstations Gran Turismo-reeks: 'Get Free' en 'Ride' zijn ook op deze Best Of terug te vinden. Een andere overeenkomst met Feeder is dat de band zich soms ook wel eens schuldig wil maken aan een ballad. Zo zijn 'Autum Shade' (Highly Evolved) en het prachtige 'Autumn Shade II' (van Winning Days) hier achter elkaar te horen. De laatste single 'Anysound' (Vision Valley) staat er ook op en dit nummer laat zien waar het bij The Vines en deze best-of eigenlijk om gaat: korte, snelle, pakkende gitaarnummertjes. Zoals te horen op deze uitgave zijn The Vines de afgelopen drie platen nauwelijks van die succesvolle koers afgeweken. Misschien sluiten ze met deze best-of wel een periode af: in juni zullen we het zien wanneer de nieuwe plaat Brain Dead zal uitkomen.




The Best of The Vines is uitermate geschikt voor degenen die zich altijd al had voorgenomen nog eens wat meer van deze Australische rockband te gaan luisteren. De cd is gevuld met wat inderdaad wel ongeveer 16 van hun beste nummers zijn. Degenen die echter al bekend zijn met het werk van deze post-grungers, kunnen hun zuurverdiende centjes beter aan de aanstaande nieuwe plaat uitgeven dan aan deze, toch ietwat karige, uitgave.


Label: Capitol Records Datum:28 Maart 2008 Waardering: