CD: Action - Action

Joris (Scylla)
Na de eerste tien seconden van het debuutalbum van de Amerikaans rockband Action kijk ik nog even goed op het hoesje of het hier niet om een Best-Off of een heruitgave gaat van één of andere obscure band uit de jaren ’80. Na even rondspeuren op het internet blijkt de band toch echt te bestaan uit een aantal jonge Amerikanen en is hun gelijknamige debuut toch echt in 2007 opgenomen. Want Action klinkt als onvervalste stadionrock uit een vergaan tijdperk.




En van die glamrock moet je maar houden. Een paar jaar geleden kwam The Darkness er nog mee weg, maar die scoorden vooral hun hits doordat ze hun eigen muziek compleet niet serieus namen. The Darkness leverde hits af met een moddervette knipoog, een knipoog die lijkt te ontbreken op het debuut van Action. De titels van de nummers spreken boekdelen: met songtitels als 'Without Your Love', 'Here In My Heart', 'Is It Love' en 'Heaven Tonight' lijkt het er niet op dat gitarist en tekstschrijver David 'Chip' Ramos een cursus creatief schrijven heeft gevolgd. De teksten zijn dan ook veruit het zwakste punt van het album: zwijmelende standaard teksten als "you left a hole in my heart/I never feel again" of "I know it’s out there, I’ve gotta find it/Getting closer, just behind it!" gaat op een gegeven moment irriteren, zeker als elk nummer eigenlijk meer lijkt op een foute parodie. Maar dat is niet het geval. Lekker veel galm over de overstuurde gitaren, een veel te smeuïg basje, rondzingende snaredrums en een ride zoals je die alleen nog maar in de jaren tachtig mocht horen. Maar het wordt erger: gitarist Chip kan een aardig potje soleren en is op deze cd zeker niet de beroerdste om volgens de beproefde formule de luisteraar op de meest afgezaagde metalsolo’s te trakteren.

Allemaal leuk en aardig, maar het is ondertussen 2008. Twintig jaar geleden was het misschien best een aardige plaat geweest met de juiste mix van stoere rocknummers ten ere van de hemelse vader en gevoelige liefdesliedjes, nu is het zelfs voor de meeste geharde muziekliefhebber een ware beproeving om het gelijknamige debuutalbum van de band Action in één ruk te moeten afluisteren. Kwalitatief is het misschien nog niet eens zo slecht, maar de overdreven slijmerige glamrock van Action is vandaag de dag veel te afgezaagd voor woorden.


Label: RoughTrade Records Datum: December 2007 Waardering: