CD: Gus Black - Today is Not the Day...

Joris (Scylla)
Gus Black is een Amerikaanse singer/songwriter, afkomstig uit Los Angeles. Zijn nieuwste CD, Today is Not the Day...(to F#@k with me), is alweer zijn vijfde studioalbum en is gevuld met heerlijk kalme gitaarliedjes. Een album dat bewijst dat goede liedjes soms maar twee ingrediënten nodig hebben: een akoestische gitaar en een sterke stem. Wat dat betreft past meneer Black zo in het rijtje met Damien Rice en Nick Drake.


Om de onbekende Gus Black meteen met deze twee singer/songwrite-mastodonten te vergelijken lijkt misschien wel erg veel eer voor de jonge Amerikaan, maar hij heeft met bovengenoemden een ding toch echt gemeen: een sterke, betoverende stem. Een diepe basstem, doorrookt maar toch helder, stevig maar toch onvast. En het is Gus Blacks stem die in combinatie met een twaalftal prachtige liedjes een dijk van een album heeft opgeleverd. De minimale muziek die op de juiste momenten betoverend kan werken, zorgt ervoor dat je Today Is Not The Day... niet snel aan de kant legt. Het hoesje en de titel van de album verbergen de loodzware schoonheid van de muziek die het best te consumeren is met een goed glas whiskey en een ondergaande zon.

Openingsnummer 'Today is not the day' laat meteen horen wat voor vlees we met Black in de kuip hebben. Vanaf zijn eerste woorden "got up late/zeven-thirty" waarin hij verhaalt over dat het vandaag niet zo’n geschikte dag is om moeilijk te gaan zitten doen, laat Black horen wat hij in zijn mars heeft. Het slepende tweede nummer 'Out On The Amsterdam' duurt weliswaar kort maar heeft een overweldigende opbouw. Black wordt hier bijgestaan door de zangeressen HT Heartache en Constance Baker. De tweede stem die beide dames hier en daar op het album verzorgen blijkt van onschatbare waarde en is te vergelijken met Lisa Hannigan’s ondersteunende werk bij Damien Rice. Zo zijn ze te horen bij de schommelende coupletten van het kalme 'Love is a Stranger'. Een volgend hoogtepunt op deze cd is 'Hurrah, Hurrah, Hurrah, Hurray Hurray', dat minder vrolijk klinkt dan de titel zou doen vermoeden. 'Today is not the day...' staat vol met pijnlijk breekbare songs, waarop enkel is aan te merken dat de twaalf nummers net niet allemaal van hetzelfde niveau zijn.

Mocht het zo’n dag zijn waarop je eigenlijk de hele dag in bed zou willen blijven liggen, zo’n dag waarop het niet de dag is om je in de zeik te nemen? Gus Black begrijpt je. Op zijn Today Is Not the Day... schotelt hij je een aantal prachtige nummers voor die je er wel doorheen zullen slepen. Dit album is een zeldzame ruwe diamant, zo’n plaat die je het liefst voor je zelf zou willen houden.


Label: Roughtrade Records Datum: 20 maart 2008 Waardering: